11:11 16.10.2020

Народ має висловити свою думку про легалізацію медичного застосування канабісу, інакше рішення можуть не ухвалювати ще багато років - Офіс президента

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський ініціював загальнонаціональне опитування громадян про легалізацію застосування канабісу в медичних цілях, щоб завершити триваючу в суспільстві дискусію, зазначено в роз'ясненні Офісу президента, оприлюдненому в п'ятницю.

В Офісі наголосили, що за минуле десятиліття в багатьох країнах переглянули державну політику щодо канабісу, зокрема його клінічної форми. В результаті медичні препарати на основі канабісу доступні в Канаді, Австралії, США, Польщі, Новій Зеландії або Литві.

"Суспільна дискусія щодо канабісу відбувається і в Україні. І це справедливо. Світ змінюється, і нам потрібно своєчасно робити висновки та вносити зміни у наш соціальний договір. Констатуємо однак, що політичних суперечок, телеефірів та публікацій з цієї теми щороку стає дедалі більше. Були й намагання зареєструвати відповідні законопроекти у Верховній Раді, які могли б поширити й у нашій країні практику використання медичних препаратів на основі канабісу", - наголошується в роз'ясненні.

В Офісі зазначають, що медичні препарати на основі канабісу можуть використовуватися як ефективне й легке знеболювальне для людей із важкими захворюваннями, зокрема онкологічними, продемонстрували свою ефективність для пацієнтів із депресіями і посттравматичним розладом, а також за низки інших захворювань.

"За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують саме таких препаратів. Якщо, зрозуміло, ми хочемо дбати про належну якість їхнього життя", - повідомили в Офісі президента.

Противники легалізації, у свою чергу, наполягають, що під виглядом медичних препаратів можуть поширювати наркотичні речовини, проте в Офісі наголошують, що ефективною є та держава, яка нівелює ризики й використовує з користю для народу всі можливості, які існують.

"Вважаємо несправедливим залишати вирішення цього питання тільки політикам. Без чітко висловленої думки народу відповідна дискусія може тривати ще багато років, не виходячи на рівень ухвалення рішень. Саме тому президент Володимир Зеленський запропонував таке четверте запитання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня 2020 року: "Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?". Підкреслюємо: йдеться тільки про препарати медичного характеру, які необхідні людям, що переживають важкий системний біль, вкрай тривожні та депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад, зокрема й після фронту", - зазначили в Офісі президента.

Повідомляється, що ініційоване президентом опитування не тотожне референдуму. Голосування не матиме прямих юридичних наслідків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА