15:12 16.10.2020

Ініційоване Зеленським опитування є електоральною технологією, покликаною підвищити підтримку "Слуги народу" на місцевих виборах - думка

3 хв читати
Ініційоване Зеленським опитування є електоральною технологією, покликаною підвищити підтримку "Слуги народу" на місцевих виборах - думка

Проведення ініційованого президентом Володимиром Зеленським опитування в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня є електоральною технологією з метою підвищити рейтинг партії "Слуга народу", а також продемонструвати єдність більшості населення і президента, вважає політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Я думаю, що для більшості професійних людей зрозуміло, що нехай і суто формально, але такий мотив теж є - це експеримент із прямою демократією, маленький тренінг перед референдумами, які, я думаю, будуть неминучими. Ось тоді потрібно буде більш серйозно до цього ставитися, нині це тренінг. Але оскільки це відбуватиметься разом із місцевими виборами, то, безумовно, це передвиборна, електоральна технологія", - сказав Фесенко агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Він зазначив, що президент не може агітувати за свою партію, але з контексту видно, що це спосіб вплинути на передвиборну кампанію. "Тематично президент переформатував фінальний відрізок передвиборної кампанії і нехай не прямо, а опосередковано, але це працює на різні електоральні групи", - прокоментував Фесенко.

На думку політолога, тільки два з п'яти представлених президентом Зеленським запитань викличуть дискусії, зокрема експертні - це створення вільної економічної зони на Донбасі й легалізація медичного канабісу.

"Тема щодо канабісу є новою і це теж експеримент - спроба викликати таку складну тему, раніше такою темою була легалізація проституції. Потенційно схожа тема - ставлення до грального бізнесу, але тут питання як сформулюєш, я думаю, що у нас до цього все дійде. Тема в принципі правильна і можна з нею поекспериментувати", - сказав Фесенко.

Він упевнений, що інші пункти порядку для опитування не викличуть розбіжностей у тих, хто проголосував: "Щодо трьох інших запитань відповідь майже запрограмована, хоча запитання стосовно Будапештському меморандуму занадто, я б сказав, складне – воно для професіоналів; із точки зору електоральної мотивації, воно було не зовсім доречним. Просто, напевно, вирішили, щоб було запитання про зовнішню політику, але так, щоб воно не розколювало суспільство. Це теж свого роду експеримент".

Політолог вбачає в ініціативі президента бажання показати його єдність з народними масами, оскільки кожне запитання має під собою певну електоральну групу, що може підвищити явку виборців, підтримку партії "Слуга народу" й особисто Зеленського.

"Це така технологія, яка має показати, що президент із народом. Але не у всіх питаннях. Чому я говорю, що це, найімовірніше, електоральна технологія? Тому що більшість запитань на певну електоральну групу: щоб люди прийшли, проголосували, і був зв'язок із позицією партії "Слуга народу", хоча вона й опосередкована, не знаю, чи спрацює це чи ні. Наприклад, щодо канабісу є сподівання залучити молодь, а молодь - основний електорат "Слуги народу". Щодо Донбасу - безумовно, прихильники мирного врегулювання конфлікту на Сході можуть підтримати таку ідею. Щодо покарання за корупцію і скорочення кількості депутатів - це, безумовно, звернення до широких верств населення, які критично ставляться до еліт і налаштовані популістично", - вважає він.

"Тож елемент і мотив електоральної технології присутній і, думаю, навіть є головним", - резюмував Фесенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА