10:07 21.10.2020

Відносини ЄС із Мінськом потребують перегляду, "бізнес, як зазвичай" уже неможливий - Боррель

3 хв читати
Відносини ЄС із Мінськом потребують перегляду, "бізнес, як зазвичай" уже неможливий - Боррель

Ситуація в Білорусі не поліпшується, тривають безпрецедентні репресії проти громадян, журналістів та членів Координаційної ради, і Євросоюз готує нові санкції проти офіційних осіб, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Ви добре знаєте, що Європейський Союз відкинув фальсифіковані результати президентських виборів", - сказав високий представник ЄС із закордонних справ, звертаючись у вівторок до євродепутатів на пленарній сесії Європейського парламенту в Брюсселі.

"Ми ясно заявили, що (Олександр) Лукашенко не має жодної демократичної легітимності... Ми не визнаємо його як законного президента Білорусі", - продовжив Боррель.

За його словами, з цим режимом більше не можна вести "бізнес, як зазвичай". Він нагадав, що ЄС ухвалив додаткові санкції проти 40 білоруських офіційних осіб за фальсифікацію виборів і застосування насильства щодо громадян. Але відтоді, зазначив Боррель, ситуація в Мінську не переставала погіршуватися, і, схоже, не спостерігається жодних перспектив діалогу.

"Рада (ЄС із закордонних справ 12 жовтня - ІФ) політично дала своє "зелене світло" для обговорення наступного пакета санкцій, і цього разу вони поширяться на самого Олександра Лукашенка. Технічна робота розпочалася відразу після ради та скоро завершиться. У жодної держави-членів не виникло заперечень із цього приводу", - повідомив глава європейської дипломатії.

Боррель вважає, що принципи відносин ЄС із Білоруссю має бути переглянуто, але Євросоюз солідарний із білоруським громадянським суспільством. Триває робота над глобальним пакетом економічної допомоги, яку європейські інститути готові надати "новій демократичній Білорусі".

Він погодився з рекомендаціями Європарламенту щодо нових відносин ЄС із Білоруссю, в яких наголошено на тому, що "тільки національний інклюзивний діалог за участю Координаційної ради може привести до надійного мирного вирішення". ЄС наполягатиме на посередницькій місії ОБСЄ для сприяння такому діалогу. При цьому Боррель визнав, що білоруська влада не схильна до діалогу, і всі зусилля ЄС у цьому питанні досі не принесли результату.

Він запевнив, що ЄС продовжуватиме підтримувати білоруський народ у його боротьбі за свої демократичні права, за право обрати президента на вільних виборах і під наглядом ОБСЄ. Євросоюз готовий підтримувати білорусів, громадянське суспільство, незалежні ЗМІ "всіма наявними інструментами - фінансовими і політичними".

"Ми спробуємо ізолювати уряд Лукашенка, надаючи фінансову допомогу громадянам і уникаючи того, щоб ці гроші потрапили до кишені уряду", - пообіцяв глава дипломатії ЄС, підтвердивши думку Брюсселя, що єдиним виходом із ситуації є проведення нових, вільних і справедливих президентських виборів.

Боррель також дав запевнення, що ЄС не має наміру перетворювати білоруську ситуацію в геополітичну проблему і ставити білорусів перед вибором того чи іншого табору. "Те, чого хочуть громадяни, це такого політичного режиму, при якому поважаються права людини. Вони хочуть демократичної системи, що поважає волю народу", - пояснив високий представник ЄС із закордонних справ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА