16:37 21.10.2020

Суди РФ винесли постанови про виселення з території Криму майже 600 українців - МЗС України

3 хв читати
Суди РФ винесли постанови про виселення з території Криму майже 600 українців - МЗС України

Суди Росії винесли постанови про виселення з території окупованого Криму майже тисячі осіб, з яких майже 600 є громадянами України, повідомила посол з особливих доручень політичного директорату Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько.

"Російські суди винесли постанови про виселення з території Криму майже тисячі осіб, з них майже 600 - громадяни України. Також відбувається порушення міжнародного гуманітарного права, як переселення російською владою власного населення на територію АРК. За інформацією міжнародних організацій, понад 140 тис. росіян змінили місце реєстрації на Крим", - сказала вона на конференції "Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації" в середу.

Герасько наголосила, що Росія порушує в окупованому Криму цивільні права.

"Згідно з Гаазькими конвенціями, Росія як держава-окупант не має права нав'язувати своє громадянство. Але, як ми всі знаємо, РФ автоматично розповсюдила своє громадянство на всіх громадян України в Криму й осіб без громадянства. Це рішення мало абсолютно негативні наслідки для прав на проживання та свободу пересування", - зазначила вона.

За словами представниці МЗС, також у Криму спостерігається порушення прав на правосуддя, оскільки Росія як окупаційна держава не виконала жодної статті гаагських конвенцій і не зберегла законодавства України на території Криму.

"Ба більше, після так званого референдуму 2014 року Росія перекваліфікувала вже винесені вироки за власним законодавством, і навіть почала застосовувати законодавство для боротьби з екстремізмом і тероризмом на випадки, які сталися до окупації Криму", - додала Герасько.

Вона зазначила, що РФ порушує в окупованому Криму основоположне право на життя, свободу і безпеку, уможливлюючи насильницьке зникнення людей, за час окупації в Криму зникли більше ніж 40 людей, серед них проукраїнські й кримськотатарські активісти, журналісти.

"Також Росія порушує права заарештованих. Їм відмовляють у медичній допомозі, якщо вони не йдуть на співпрацю зі слідством, і протиправно переводять із Криму до колоній на території Росії, тримають у нелюдських умовах, не дають українським дипломатам доступу до власних громадян, кажучи про пріоритетність російського громадянства", - пояснила посол з особливих доручень політичного директорату МЗС.

Окрім того, Росія порушує свободу думки, совісті, переконань, релігії. В Криму, зокрема, була заборонена українська греко-католицька церква, "Свідки Єгови", переслідують прихильників мусульманських груп, яких вважають екстремістськими і терористичними організаціями. Влада переслідує людей за висловлення незгоди з російським керівництвом за критику окупації Криму, навіть в інтернеті, публікацію в соцмережах матеріалів, які вважаються екстремістськими, додала Герасько. Вона зазначила, що Росія постійно порушує права журналістів, свободи на мирні зібрання та асоціації, право на збереження самобутності культури і традицій. Також в окупованому Криму порушуються майнові права, оскільки було експропрійовано багато приватного, державного, комунального майна України.

Представниця МЗС наголосила, що Україна прикладає надзвичайно багато зусиль з метою припинення з боку РФ порушень прав людини, використовуючи при цьому майданчики міжнародних організацій і Міжнародного суду ООН.

Водночас Герасько визнала, що, хоча міжнародні організації констатують у доповідях про порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права в Криму і закликають РФ припинити такі порушення, але ефективних механізмів для примусу РФ дотримуватися положень міжнародного права не існує.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА