19:18 22.10.2020

Зеленський заявляє про виконання всіх вимог МВФ і пояснює затримку траншу протидією окремих людей

3 хв читати
Зеленський заявляє про виконання всіх вимог МВФ і пояснює затримку траншу протидією окремих людей

Україна на сьогодні не може обійтися без західних грошей, виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ) для отримання другого траншу за програмою stand-by, а затримка з його наданням пов'язана з протидією окремих людей, що раніше вкрали гроші у держави, заявив президент Володимир Зеленський.

"Є вимоги Міжнародного валютного фонду. Я вважаю, що ми всі виконали. Це моя особиста думка. Але я вважаю, і це правда, що і всередині країни, і зовні є люди, які працюють проти держави. І вони, повірте мені, лобіюють свої інтереси, свою зацікавленість, щоб стабільності в Україні не було", - сказав він в інтерв'ю чотирьом телеканалам, яке транслювали в четвер.

Глава держави додав, що ці люди на сьогодні є в політиці. "Я не хочу перед виборами називати їхні прізвища. Я розумію, що вони роблять, і які кошти вони вкрали у держави і зараз їх витрачають на лобізм на Заході", - заявив Зеленський.

Як повідомлялося, МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України. Зокрема, успішний перший перегляд програми stand-by дасть змогу отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку та EUR600 млн від ЄС.

Представник МВФ 10 вересня не зміг назвати можливу дату місії для першого перегляду програми stand-by та виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду, що поставило під питання низку аспектів роботи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand-by тривають.

Міністр фінансів Сергій Марченко уточнював, що серед питань, які цікавлять МВФ, - ситуація навколо ПриватБанку, карантинне обмеження зарплат для керівництва держкомпаній і банків; зареєстровані у ВР законопроекти, які порочать систему корпоративного управління.

За даними інформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", наразі програма stand-by фактично поставлена "на паузу", а поява проекту держбюджету-2021 з дефіцитом 6% ВВП і законопроектів у ВР із податковими винятками лише додає запитань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА