19:35 22.10.2020

Україна має право чинити на власний розсуд, якщо не виконуються такі гарантії безпеки, як Будапештський меморандум

2 хв читати
Україна має право чинити на власний розсуд, якщо не виконуються такі гарантії безпеки, як Будапештський меморандум

Президент України Володимир Зеленський вважає, що якщо такі міжнародні гарантії безпеки, як Будапештський меморандум 1994 року, не виконуються їхніми підписантами, то Україна має право чинити так, як вважає за потрібне, для свого захисту та безпеки.

В інтерв'ю чотирьом українським телеканалам Зеленський зазначив, що йому дуже важливо дізнатися думку громадян у рамках опитування 25 жовтня щодо доцільності порушення на міжнародному рівні питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, але свою стратегію подальших дій він поки що не розкриватиме.

"Тому що це комплексна робота, якою я займаюся. Я сьогодні займаюся тим, щоб відродити повністю державу Україна – самостійну, обороноздатну. Тому невипадково у нас з'являються військово-морські бази, невипадково я підписую стратегічні договори, яких не було й близько в України, на жаль. Я підписую з Великою Британією, з Туреччиною, я хочу ще з кількома країнами це зробити", - вказав він.

Зеленський вважає, що "Україна в Європі має бути дуже сильною". "Я вважаю, що наш флот має бути дуже потужним. Це частина цієї стратегії. Я впевнений, що всі підписані меморандуми і договори мають виконуватися. І впевнений, що якщо вони не виконуються, Україна не повинна постійно стукати у двері й кричати: "Як так, не виконуються!". Я вважаю, дуже просто: не виконуються - ми маємо право тоді робити, як ми вважаємо. У цьому і є самостійність держави. Це моя думка", - наголосив він.

Президент зазначив, що інакше Україна та українці сидітимуть не за столом європейських чи світових країн, а будуть постійно людьми, які просять "дайте ще кредит, дайте катер, дайте нам ще бронежилети, дайте нам ще маски, коли у нас COVID".

"А можна, щоб ми були потужною країною? Можна зробити таку країну? "Зради" немає, а дуже хочеться створити всі умови і країну, яка буде реальним гравцем не лише в сільському господарстві, що вже є, а й в усіх інших напрямах", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА