14:02 26.10.2020

Місцеві політсили перемогли на місцевих виборах завдяки децентралізації та кризі довіри до еліт - експерт

3 хв читати
Місцеві політсили перемогли на місцевих виборах завдяки децентралізації та кризі довіри до еліт - експерт

Місцевим партіям і "партіям мерів" вдалося перемогти на місцевих виборах в Україні, які відбулися у неділю, завдяки триваючій реформі децентралізації та кризі довіри до політичних еліт, яка сформувалася, повідомив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"За попередніми підсумками поки що екзит-полів, підрахунків голосів, очевидно, що головний переможець на цих виборах - це місцеві партії, у великих містах - "партії мерів". У принципі, це прогнозований результат, це очікувалося, і соціологи про це говорили раніше. У нас схожа ситуація була у 2015 році. Наразі вона посилилася. Майже у всіх обласних центрах перемагають чинні мери, у багатьох містах буде другий тур. Також серед лідерів - їхні партії", - сказав Фесенко агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

За його словами, головною причиною домінування "партії мерів" є реформа децентралізації. "Наслідками, плодами реформи децентралізації скористалися правлячі мери та їхні політичні сили. Друга причина, яка також відіграла на їхню користь, це криза довіри до політичних еліт. У нас вона проявилася минулого року, але до Порошенка (п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко - ІФ) й інших традиційних політичних еліт. Наразі під ударом опинилася і партія "Слуга народу" певною мірою. Порівняно з минулим роком для них вибори не дуже вдалі, безумовно. Але минулого року була аномалія. У нас раніше ніколи не було таких результатів в одної партії, і гадаю, що найближчими роками також нічого такого не буде", - наголосив Фесенко.

Політолог додав, що наразі результати "Слуги народу" - на рівні стандартів української політики. "Однак, "Слуга народу" може отримати найбільшу кількість депутатських мандатів серед усіх парламентських партій. На найнижчому рівні - місцеве самоврядування і в центральній Україні серед переможців буде також партія "Батьківщина", - зазначив він.

Фесенко зазначив, що поки що інтрига залишається за результатами виборів в Ужгороді та Чернівцях, а також щодо ситуації з Харковом.

"Серед великих міст у першому турі є перемога Кернеса, який лікується в Німеччині. Але, хто керуватиме Харковом після виборів, невідомо, як і подальша доля Кернеса, побажаємо йому здоров'я. Є переможець, але не відомо, яка буде далі ситуація з владою у Харкові", - пояснив він.

Експерт наголосив, що в разі другого туру виборів у Києві, перемогу, ймовірно, здобуде чинний мер Віталій Кличко. "Гадаю, що навіть якщо буде другий тур, з великою ймовірністю, там перемагає Віталій, особливо, якщо до другого туру вийде Олександр Попов. Тому що більшість киян не проголосують за кандидата від "ОПЗЖ". Тож перемога Кличка у будь-якому випадку гарантована", - вважає він.

На думку Фесенка, у Дніпрі, Одесі та Львові чинним мерам доведеться поборотися за перемогу, тому що вона їм не гарантована, хоча вони є головними фаворитами.

Політолог також зазначив, що ймовірний вихід у другий тур на виборах мера Києва кандидата від "ОПЗЖ" Олександра Попова зумовлений двома чинниками. "Насамперед і Віталій Кличко, і Олександр Попов змогли максимально мобілізувати свій електорат, причому і Віталій, і Олександр мобілізували не лише партійний електорат, а й частину виборців, які голосували за інші партії. За Попова, я думаю, що на його користь додатково, крім консолідації електорату колишньої "Партії регіонів", спрацювало ще й те, що частина виборців, особливо старших вікових груп, голосували за кандидатів, які мають досвід управління містом. Це і Попов, і Омельченко, і Кучеренко", - додав він.

Третім фактором Фесенко назвав велику конкуренцію серед різних "постмайданних партій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА