15:53 26.10.2020

Місцеві вибори стали перемогою для партії влади та президента, але поразкою бренду "Слуга народу" - думка

3 хв читати

Місцеві вибори, які відбулися у неділю в Україні, стали перемогою для партії "Слуга народу" та президента України Володимира Зеленського, оскільки на сьогодні їхня команда відсутня на місцевому політичному рівні, але вони стали поразкою бренду "Слуга народу", вважає директор Українського Інституту політики Руслан Бортнік.

"Для партії влади загалом, для президента ці вибори - це перемога у будь-якому випадку. Тому що його команда на сьогодні відсутня на місцевому рівні взагалі, а більшість місцевих рад були сформовані "Блоком Петра Порошенка" та "Батьківщиною", які були переможцями місцевих виборів 2015 року. Тому будь-яка присутність партії влади сьогодні на місцевому рівні - це для влади перемога. Але водночас це поразка бренду "Слуга народу", - сказав Бортнік агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

За його словами, поразка бренду призведе до посилення кризи всередині партії та монобільшості у парламенті.

"Результат, який, я думаю, буде в діапазоні 15-20% загалом в Україні, для цієї партії порівняно з 43% річної давності та перемогою більшості в мажоритарних округах, говорить про те, що ця партія втрачає політичну перспективу, що майбутнє у цього бренду "Слуга народу" - дуже туманне. Ця поразка бренду призведе до посилення кризи всередині партії та монобільшості в парламенті. Всі розуміють, що в разі дострокових парламентських виборів повторити результат 43% вже буде неможливо. Цей електорат на сьогодні втрачено", - пояснив експерт.

Бортнік зазначив, що низька явка - це також насамперед проблема "Слуги народу", оскільки насамперед погіршилася явка саме виборців цієї партії зразка 2019 року. За його словами, низька явка призводить до того, що формуються законні органи з низькою соціальною підтримкою, де переможець отримав у найкращому випадку кожен третій, а найімовірніше, кожен четвертий-п'ятий голос виборця.

"Ще один висновок - посилення політичної поляризації, лівого і правого крила української політики при поступовому висипанні центру, "Слуги народу", посилення "Європейської солідарності" та "ОПЗЖ". Це, на жаль, повертає нас до ситуації 2019 року, коли суспільство стає все більш ідеологічно поляризованим. У такій ситуації шукати консенсусні рішення, особливо щодо наших вічних питань миру та війни або гуманітарної політики, вкрай важко", - зазначив він.

Експерт вважає, що опитування президента вплинуло на результати виборів і підвищило явку виборців "Слуги народу", однак ще раз показало низький рівень професійності влади.

"Страшно навіть уявити, що було б, якби цього опитування не було цього дня. Але водночас сам формат цього опитування, як воно відбулося, завдало шкоди іміджу президента. Якщо загальна явка на виборах становила трохи менше ніж 37%, то явка на президентському опитуванні буде, напевно, 20%. Його змістове наповнення, і час проведення, і якість організації цього опитування, мені здається, стали ще одними марками низького рівня професійності влади. Суспільство ще раз в цьому переконалося. За великим рахунком, президент ціною власного іміджу намагався посилити свою партію. Частково йому це вдалося. Отже, йому вдалося уникнути тотального розгрому, але не уникнути поразки", - сказав Бортнік.

На його думку, на виборах відбулася прогнозована раніше перемога регіональних еліт, але ця перемога не є абсолютною.

"Переоцінювати її також не можна, тому що майже повсюди регіональним елітам і мерським політичним проектам доведеться шукати більшості та союзу з іншими політичними партіями. Лише у деяких містах регіональні еліти справді перемогли абсолютно: перемогли в першому турі і набрали результат до міської ради 50% +1 голос", - додав він.

Бортнік наголосив, що регіональні еліти на місцевих виборах зайняли нішу "Слуги народу" зразка парламентських виборів 2019 року, тобто центристської партії.

"Ці вибори піднесли певні сюрпризи. Вони показали, і значною мірою винна в цьому низька явка, що хороші результати продемонстрували ті політики, які мають або ідеологічні ядра, або серйозні фан-клуби з місцевих жителів, як багато регіональних політиків, починаючи від Кличка, закінчуючи Кернесом", - резюмував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА