11:58 27.10.2020

Україна "недружніми кроками" відмовилася від підтримки Угорщиною зусиль з євроатлантичної інтеграції - Сіярто

3 хв читати
Україна "недружніми кроками" відмовилася від підтримки Угорщиною зусиль з євроатлантичної інтеграції - Сіярто

Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що рішення України заборонити в'їзд двом угорським чиновникам за агітацію на Закарпатті під час місцевих виборів є недружнім кроком із боку Києва.

Як повідомляє "Дойче велле" з посиланням на Reuters, в оприлюдненому у вівторок на сторінці Сіярто в соцмережі Facebook відеофрагменті угорський міністр зазначив, що Будапешт поки що не отримав офіційного повідомлення про заборону на в'їзд двом угорським чиновникам.

За його словами, Україна зробила "недружні кроки" щодо Угорщини через виклик угорського посла й рішення заборонити в'їзд двом чиновникам, а саме таке рішення є "жалюгідним і безглуздим".

"Цим Україна спрямовує меседж... що вона відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль з євроатлантичної інтеграції", - сказав Сіярто.

Він також привітав із перемогою угорських кандидатів на місцевих виборах в Україні.

Як повідомлялося, вранці 25 жовтня міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на своїй сторінці у Facebook закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах КМКС "Партія угорців України", а також чинного міського голову Берегового Золтана Бабяка. Також він повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

У МЗС України це оцінили як пряму агітацію і заявили, що " у такий спосіб офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми".

26 жовтня МЗС України запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якому було вручено ноту протесту у зв'язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України.

Того самого дня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час минулих у країні місцевих виборів. "Уже заборонено в'їзд в Україну двом угорським високопоставленим особам, які під час цієї виборчої кампанії вдавалися до прямої агітації в Закарпатській області. Один із них - це державний секретар канцелярії прем'єр-міністра Угорщини", - сказав Кулеба.

Міністр додав, що також ініційовано впровадження заборони на в'їзд в Україну ще декільком угорцям, які активно втручалися у внутрішні справи України під час виборчої кампанії. "Наші партнери будуть найближчим часом детально поінформовані про факт втручання у вибори з боку Угорщини, і ми вже поінформували про це наглядову місію ОБСЄ", - наголосив Кулеба.

За словами глави МЗС, у цій ситуації не може бути різних прочитань, це було конкретне втручання у внутрішні справи України. "Не треба все зводити виключно до одного повідомлення у Facebook мого колеги (глави МЗС Угорщини - ІФ) Петера Сіярто. Йдеться про угорську політику загалом. Наша позиція дуже проста, ми вчора дали оцінку цим діям. Те, як поводилася угорська влада напередодні виборів і в день голосування, є втручанням у внутрішні справи України", - зазначив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА