14:07 28.10.2020

Написання нових Мінських домовленостей пов'язане з ризиками, треба шукати рішення всередині наявних - Кулеба

2 хв читати
Написання нових Мінських домовленостей пов'язане з ризиками, треба шукати рішення всередині наявних - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що треба шукати рішення всередині наявних Мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на Донбасі, написання нових домовленостей є дуже ризикованим шляхом і не є ефективним способом вирішення проблеми.

"Якщо ми будемо підходити до чинних Мінських домовленостей як до чогось висіченого в камені, тоді нічого нікуди не злетить, тому що реальність змінюється. Потрібно шукати рішення всередині наявних домовленостей. Написання нових домовленостей є дуже ризикованим шляхом і не є ефективним способом вирішення проблеми", - сказав міністр в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, наразі немає готовності країн "нормандського формату" йти в історію написання принципово нового "Мінська-3", а без цього потрібно бути зосередженими на виконанні "Мінська-2".

"І про "Мінськ-1", і про "Мінськ-2" домовлялися під тиском ситуації на фронті. Зараз цього тиску немає. Відповідно, є два шляхи: або ми зосереджуємося на пошуку шляхів реалізації того, що є, або ми відкидаємо те, що є, і пишемо щось нове. Але тут є два моменти. По-перше, ризики втягування в щось нове набагато вищі. По-друге, щоб туди піти, потрібно бажання всіх сторін, а я не бачу поки що готовності країн "нормандського формату" йти в історію написання принципово нового "Мінська-3". А без цього ми маємо бути зосереджені на виконанні "Мінська-2", - зазначив Кулеба.

Міністр наголосив, що фундаментальна проблема не в тому, що написано в Мінських домовленостях, а в тому, що ціль РФ щодо України залишається незмінною. "Ціль РФ - максимальне ослаблення України зсередини, і допоки ця ціль залишиться незмінною, можна мати "Мінськ-3, 4, 5 , 6", але вони так само не будуть виконуватися", - зазначив він.

"Тому разом з партнерами треба працювати з Росією для того, щоб скоригувати її ціль, і тоді все може запрацювати. Виконати другі Мінські домовленості насправді не так складно, якщо тільки Росія погодиться на те, щоб вони дійсно були виконані. Навіть питання кордону за бажання можна вирішити, але для цього Росія має конструктивно до цього підходити", - зазначив Кулеба.


Повний текст інтерв'ю з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА