12:14 29.10.2020

Україна готова рухатися далі у відносинах з Угорщиною, але виключно на підставі принципу взаємної поваги - Кулеба

2 хв читати
Україна готова рухатися далі у відносинах з Угорщиною, але виключно на підставі принципу взаємної поваги - Кулеба

Україна готова рухатися далі у відносинах із Угорщиною та вирішувати наявні проблеми, але виключно на основі принципу взаємної поваги, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я залишаюся глибоко переконаний у тому, що найкращим результатом у відносинах між Україною та Угорщиною має бути не перемога однієї зі сторін, а результативна нічия, приблизно така, яку вчора отримали "Ференцварош" і "Динамо Київ", граючи у футбол, тобто, щоб була яскрава дипломатична гра, але вона привела до результату, коли кожна зі сторін, забивши один одному по парі голів, залишилася в рівновазі, і результати гри дозволили б рухатися далі. Незважаючи на цей кричущий випадок, дипломатія - це гра в довгу, і ми готові рухатися далі у відносинах з Угорщиною, у розв'язанні тих проблем, які є, але виключно на підставі принципу взаємної поваги та з повною повагою до національних інтересів країни", - сказав він на онлайн-брифінгу в четвер.

Кулеба зазначив, що раніше у стосунках України та Угорщини була нормальна позитивна динаміка.

"Але потім ми зайшли у процес місцевих виборів, і, на жаль, наші угорські колеги вирішили трохи поагітувати за угорську партію на Закарпатті на цих виборах. Відповідно до законодавства України, така агітація є категорично забороненою, без будь-яких винятків. Ми неодноразово, коли фіксували факти такої агітації, попереджали угорських колег утримуватися від таких кроків надалі, на жаль, нас не почули", - пояснив він.

Глава МЗС наголосив, що квінтесенцією цього процесу став день голосування, коли окремі угорські високопосадовці вдалися до прямої агітації та порушили українське законодавство.

"Я вважаю, що кожна країна має поважати себе, і безумовно, це позиція моя, як міністра закордонних справ, що якими б хорошими не були відносини з будь-якою державою світу, але якщо ця держава демонструє зневагу до твоїх законів, національних інтересів, ти маєш відповідати. І тому ми відповіли: суворо, принципово, і так було б із будь-якою іншою державою, питання не Угорщини, тому що ми маємо суворо захищати свої національні інтереси і свій суверенітет", - зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам із Угорщини через агітацію на Закарпатті під час виборчого процесу на місцевих виборах, які відбулися у країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА