15:43 29.10.2020

До профільного комітету ВР надійшов терміновий висновок Венеціанської комісії та БДІПЛ щодо законопроекту про всеукраїнський референдум

2 хв читати
До профільного комітету ВР надійшов терміновий висновок Венеціанської комісії та БДІПЛ щодо законопроекту про всеукраїнський референдум

До комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування офіційно надійшов терміновий загальний висновок Європейської Комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії) і Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) щодо законопроекту №3612 "Про народовладдя через всеукраїнський референдум".

Як повідомляє в четвер інформаційне управління Апарату Ради, висновок було прийнято на онлайн-засіданні 124-ї пленарної сесії Венеціанської комісії 8-9 жовтня 2020 року. Документ стосується відповідності законопроекту міжнародним стандартам, зокрема Кодексу належної практики щодо референдумів, розробленому Венеціанською комісією і підтриманому статутними органами Ради Європи, а також Копенгагенському документу ОБСЄ 1990 року.

У висновку враховано попередні рекомендації Венеціанської комісії про правові рамки проведення національних референдумів в Україні та звіти БДІПЛ та ПАРЄ про вибори, які проводять в Україні.

Під час підготовки законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум (№3612) до другого читання комітет на своєму засіданні розглянув зауваження і пропозиції, що надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи, зокрема й ті, що були спрямовані на реалізацію окремих рекомендацій, висловлених у попередньо наданому комітету спільному висновку Венеційської комісії. За результатами розгляду цього законопроекту в другому читанні комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити в другому читанні та в цілому проект закону №3612.

Однак із огляду на висновки Венеціанської комісії і профільного Бюро ОБСЄ, а також зауваження Головного юридичного управління Апарату Ради, документ наразі допрацьовують з урахуванням вищезазначених пропозицій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА