10:09 30.10.2020

Зеленський вніс до парламенту законопроект, яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС

3 хв читати
Зеленський вніс до парламенту законопроект, яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект, згідно з яким припиняються повноваження складу Конституційного Суду України, котрий ухвалив рішення 27 жовтня 2020 року. Проект закону №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" зареєстровано на сайті парламенту 29 жовтня.

Президент України пропонує визнати рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів" (стаття 1 законопроекту "неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах").

Глава держави в законопроекті запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня 2020 року.

У статті 2 законопроекту "Відновлення конституційного судочинства в інтересах громадян" зазначається, що "повноваження складу Конституційного Суду, діючого на момент прийняття рішення КС від 27 жовтня 2020 року у справі №1-24/2020 (393/20), припиняються з дня набуття чинності цим законом".

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці зазначається, що цілями і завданнями законопроекту є "забезпечення дотримання конституційного ладу в Україні та недопущення узурпації влади суддями Конституційного Суду України".

Наголошується, що ухвалення закону сприятиме: "забезпеченню дотримання конституційного ладу в Україні; забезпеченню незворотності європейського та євроатлантичного курсу України, закріпленого Конституцією України; забезпеченню національної безпеки України; забезпеченню дієвого та ефективного запобігання корупції в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підвищення доброчесності публічних службовців; зміцненню авторитету України на міжнародній арені".

У пояснювальній записці серед характеристик та основних положень закону також зазначено: "Забезпечити добір та призначення суддів Конституційного Суду України у порядку, встановленому Конституцією України та законом України "Про Конституційний Суд України".

Водночас, згідно зі ст.149-1 Конституції України, повноваження судді КС припиняються в разі: закінчення дев'ятирічного терміну його повноважень, досягнення ним 70-річного віку, виходу з українського громадянства або набуття ним громадянства іншої держави, набуття чинності рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним, набуття законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення ним злочину, смерті.

Підставами для звільнення судді КС за посадою є: нездатність виконувати свої повноваження за станом здоров'я; порушення ним вимог щодо несумісності; вчинення ним суттєвого дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування своїми обов'язками, несумісного зі статусом судді КС, або виявлена його невідповідність обійманій посаді; подання ним заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

Водночас рішення про звільнення з посади судді КС має ухвалювати не менше ніж двома третинами від його конституційного складу (12 з 18).

Згідно зі ст.149 Конституції, незалежність і недоторканність судді КС гарантуються Конституцією і законами України, а вплив на суддю КС у будь-який спосіб забороняється.

Крім того, згідно зі ст.148, суддя КС не може брати участі у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької або творчої.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента.

Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог закону України "Про запобігання корупції". 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА