14:52 30.10.2020

Законопроект Зеленського щодо КС - це спроба потоптатися по судовій владі, вважає депутат від "ОПЗЖ" Німченко

4 хв читати
Законопроект Зеленського щодо КС - це спроба потоптатися по судовій владі, вважає депутат від "ОПЗЖ" Німченко

Ухвалення президентського законопроекту №4288 "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" знищить судову гілку влади, вважає народний депутат фракції "Опозиційна платформа - За життя", суддя Конституційного Суду у відставці Василь Німченко.

"Якщо ми говоримо про те, що хтось намагається розхитати та підірвати засади конституційності, то це якраз і робить глава держави, на жаль, шляхом ініціювання такого законопроекту... Йдеться про судову владу, і в цьому випадку - це спроба потоптатися по ній. Ця дія команди президента, яка йому підготувала цей документ, а він повівся, - це і є найвища форма цинізму, правового нігілізму та антиконституційних дій для узурпації влади... Якщо розкладати на частини поняття "правова держава", то без правового - немає держави, якщо знищують одну гілку влади, а саме це сьогодні і роблять", - сказав Німченко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

На думку народного депутата, Зеленський своєю заявою про те, що не вулиця має вирішувати ситуацію з КС, латентно підштовхнув людей до ранкових протестів біля будівлі суду.

Член фракції "Опозиційна платформа - За життя" зазначає, що відповідне рішення КС має бути оприлюднено і щодо його суті мають дискутувати правознавці.

Німченко вважає, що вердикт суду - це не "політична хотєлка" його фракції та низки депутатів із групи "За майбутнє", які ініціювали подання, а бажання виправити ті норми антикорупційного законодавства, які, на думку парламентаріїв, порушують конституційне право декларантів на недоторканність особистого життя. "Наша точка зору правильна, як показав розгляд справи та рішення", - сказав депутат.

Він також зазначив, що Національне агентство з питань запобігання корупції є органом виконавчої влади. "І ви виконаєте те, що вам наказано конституційним законом, а якщо вони виконують неконституційні функції і мають повноваження, які не віднесені до виконавчих органів влади, оскільки це є предметом роботи правоохоронних органів, то будьте ласкаві, припиніть виходити за межі приписів Конституції України", - сказав Німченко.

Парламентарій наголосив, що КС у двох пунктах свого рішення зазначив, що не йдеться про скасування декларування доходів чиновниками. "Суд чітко сказав: декларації як були, так і залишаються. Чому ж суддів зробили ворогами народу? Їх так вже називають прем'єр-міністр Шмигаль, секретар РНБО Данілов", - зазначив він.

Представник "ОПЗЖ" переконаний, що дії влади можуть спричинити собою юридичну та політичну оцінку. "Всі ці дії є неконституційними, і з точки зору Конституції та законів є всі підстави припускати, що президент своїми вчинками приводить до виникнення до нього великих питань і проблем, зокрема імпічменту, я вже не кажу про вчинення тяжких злочинів. Це неприпустимо, такого світ не знав, щоб ліквідували таку інституцію, як Конституційний Суд", - сказав Німченко.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. Також НАЗК має забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог закону України "Про запобігання корупції". 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, котрий ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА