19:51 01.11.2020

Зеленський: Нинішніх суддів Конституційного суду необхідно замінити незалежними шанованими юристами

3 хв читати
Зеленський: Нинішніх суддів Конституційного суду необхідно замінити незалежними шанованими юристами

Президент України Володимир Зеленський вважає, що нинішніх суддів Конституційного суду України необхідно замінити незалежними шанованими юристами.

"Це "суд кенгуру", і його глава перебуває під слідством за те, що в 2018 році придбав нерухомість в окупованому Росією Криму, що є повним порушенням українського законодавства, і не повідомив про це в своїй електронній декларації. Кілька суддів цього суду також перебувають під слідством за неповне розкриття їх активів відповідно до того ж законодавства, яке вони щойно визнали незаконним, - це надзвичайний і неприйнятний конфлікт інтересів. Не дивно, що навіть до кризи всього 2,2% населення України повністю довіряли Конституційному суду. Цих суддів необхідно замінити незалежними шанованими юристами", - написав він у колонці для Financial Times, опублікованій в неділю.

Зеленський зазначив, що також розпочато розслідування щодо людей, які діяли незаконно від імені "корисливих інтересів відомих впливових фінансових груп і іноземних держав", щоб знищити українські антикорупційні органи.

За його словами, введення в 2016 році обов'язкового електронного декларування та відповідальності за незаконне збагачення стало першим і найбільш важливим кроком у створенні базису для викорінення корупції в Україні, і саме тоді українці виявили кричуще багатство вищих посадових осіб, викрите в деклараціях.

"Підривом цього процесу є спроба знищити суттєву частину антикорупційних досягнень Революції гідності 2014 року, досягнутих українським громадянським суспільством при активній підтримці наших західних партнерів. Це випливає з іншого недавнього рішення Конституційного суду, яке підірвало авторитет і керівництво Національного антикорупційного бюро, створеного для розслідування хабарництва серед вищих державних службовців. Ці рішення є частиною систематичних зусиль з підриву верховенства закону, протидії прогресу, досягнутого в нашій боротьбі з корупцією, ослаблення нашого суспільства та економіки і, нарешті, що не менш важливо, зупинці євроатлантичної інтеграції України", - зазначив він.

Зеленський вказав, що особливу занепокоєність викликає той факт, що на розгляді КСУ зараз перебуває низка інших подань від "проросійських депутатів і тих, кого підтримують олігархи", покликані скасувати серйозні реформи, пов'язані із земельною, банківською сферою і роботою Вищого антикорупційного суду.

"Я пишаюся тим, що нам вдалося здійснити ці життєво важливі для країни реформи, але тепер Конституційний суд загрожує їх цинічно демонтувати. Лідери цієї кампанії добре відомі: це коаліція довірених осіб Росії і деяких видних українських олігархів, які відчувають загрозу в діяльності наших антикорупційних інституцій. Вони виступають проти інтеграції в ЄС і НАТО, співпраці України з МВФ та суспільства, заснованого на правилах, від якого виграють 99 відсотків, а не тільки 1 відсоток", - наголосив він.

Зеленський заявив, що, як президент України, ніколи не дозволить "цим темним силам досягти успіху в своїй спробі контрреволюції".

Глава держави також зазначив, що попросив уряд України розпочати консультації і розробити широку і амбітну програму судової реформи, яка включатиме в себе очищення судів.

"У ці непрості часи я закликаю всі українські прореформаторські політичні сили і громадянське суспільство об'єднатися і співпрацювати в цій боротьбі за душу і майбутнє нашої нації. Я також закликаю наших міжнародних партнерів і союзників продовжувати підтримувати нас і доводити неправоту тих, хто намагається зашкодити нашій співпраці і зірвати її", - закликав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА