16:19 02.11.2020

"Слуга народу" має підтримати запропонований президентом варіант виходу з "шокуючої" ситуації, створеної КС - Корнієнко

3 хв читати
"Слуга народу" має підтримати запропонований президентом варіант виходу з "шокуючої" ситуації, створеної КС - Корнієнко

Фракція "Слуга народу" має підтримати президента України Володимира Зеленського в ситуації, яка склалася через дії та рішення Конституційного Суду України, переконаний перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко.

"Я впевнений, що у шокуючій ситуації, створеній Конституційним Судом, фракція партії "Слуга народу" має підтримувати президента. Тому що ми - проєвропейські, ми - сила змін. І наразі ми маємо протистояти старим силам, які відстоюють не Конституцію, а фактично корупцію, старий спосіб життя, де немає інструментів боротьби з корупцією, де немає реформ, де Україна продовжує залишатися печерною країною", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Корнієнко вважає, що шлях виходу з ситуації, запропонований президентом, нині єдино можливий для вирішення конституційної кризи.

"Судова гілка влади має бути незалежною, але професійною і служити інтересам народу. Ми занадто затягнули з судовою реформою. І голосування цього тижня буде визначальним: ми побачимо, хто є хто. Хто справді хоче, щоб Україна була європейською, з сильною економікою і прозорими правилами гри, а хто хоче зберегти стару систему, де ми - найбідніша країна Європи. Це все залежить від голосування за законопроект щодо відновлення конституційної доброчесності", - зазначив він.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Посли країн "Великої сімки" в Україні (G7) заявили, що занепокоєні зусиллями скасувати впроваджувані в країні з 2014 року з антикорупційні реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА