20:45 02.11.2020

"Слуга народу" підтримає президентський законопроект щодо КС, якщо не знайдеться інших рішень

3 хв читати
"Слуга народу" підтримає президентський законопроект щодо КС, якщо не знайдеться інших рішень

Фракція "Слуга народу" готова підтримати президентський законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", якщо не будуть знайдені менш болючі рішення, заявила народний депутат фракції "Слуга народу", заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

"Фракція буде готова підтримати цей законопроект, якщо ми не знайдемо інших, менш болючих рішень", - сказала Янченко журналістам у понеділок в Києві, відповідаючи на питання, чи є голоси у фракції на підтримку законопроекту.

Відповідаючи на наступне питання, що мається на увазі під "менш хворобливими рішеннями", депутат сказала: "Це, серед іншого, відставка глави КС і інших суддів, які приймали рішення ... в порушення закону".

Янченко зазначила, що депутати вплинути на таке рішення суддів не можуть.

"Нехай це буде моя суб'єктивна думка, але ... КС прийняв це рішення з порушенням і духу, і літери закону. Відповідно, вони підірвали довіру до КС. ... Коли ця довіра підірвана, єдине, що можуть судді останнього хорошого зробити для цієї країни - це просто піти зі своєї посади", - відповіла вона.

Вона також розповіла, що розроблений і законопроект про збільшення кількісного складу Конституційного суду, проте навколо нього всередині фракції триває дискусія.

"Він може бути внесений у будь-який час, якщо таке рішення прийме фракція", - сказала Янченко.

Янченко розповіла, що крім президента України Володимира Зеленського, на засіданні фракції були присутні глава Офісу президента Андрій Єрмак, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з протидії корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Глава НАЗК Олександр Новіков повідомив, що Агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету міністрів України в Офісі президента. Кабінет міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО прийняв розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, який прийняв рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (який не створює правових наслідків) як прийняте суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про попередження корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА