10:04 03.11.2020

Посол Німеччини: Судова реформа - найважливіша для України, але вона майже не починалася

2 хв читати
Посол Німеччини: Судова реформа - найважливіша для України, але вона майже не починалася

Судова реформа є найнеобхіднішою для України, проте вона не здійснюється, і законопроект №3711 нею не є, зазначає посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

"На що я дійсно хочу звернути увагу, так це судова реформа. Разом з реформою децентралізації, місцевого самоврядування, це, як на мене, найважливіша в Україні реформа, яка ще навіть майже не була розпочата. Є Верховний Суд, і це добре, але він не може функціонувати окремо в системі, яка не функціонує", - сказала посол в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Фельдгузен зазначила, що законопроект №3711 "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування" сам по собі не є реформою. "Це спроба вилікувати щось через вирок Конституційного Суду, щоб врешті-решт мати Вищу кваліфікаційну комісію суддів та заповнити 2 тисячі вакансій суддів. Але треба зробити набагато більше. Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін, а також інші мають ідеї, як можна це розпочати", - пояснила вона.

За словами посла, очевидно, що зміни до Конституції вже не розглядатиме нинішній склад Верховної Ради, оскільки не буде конституційної більшості, яка проголосувала б за них.

"Вища рада правосуддя - це конституційний орган, і це одна з проблем. Тобто змінити Конституцію - це вже неможливо. Проте мені здається, що вони почали думати, що можна зробити зусібіч, щоб ця система функціонувала краще і щоб у людей почала з'являтися довіра. Адже іншою проблемою є те, що ніхто не має довіри до судової системи: ні населення, ні, до речі, політичні лідери", - додала Фельдгузен.

Посол Німеччини наголосила, що президент України має підтримати проведення судової реформи, навіть якщо вона не завершиться до кінця його президентського терміну.

"Я би дуже хотіла, щоб ми всі, разом із міжнародними донорами, працювали, щоб врешті-решт ця реформа відбулася. Хоча мені здається, що до кінця каденції президента України Володимира Зеленського вона не завершиться. Однак президент сам повинен стояти за реформою та сказати: "Судова реформа - це наша мета", навіть якщо вона не закінчиться до терміну його президентства. Без політичної волі з самого верху вона навіть не може початися. Зараз я багато з усіма говорю про це", - сказала вона.


Повний текст інтерв'ю з послом Німеччини Анкою Фельдгузен буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА