13:17 03.11.2020

У ВР зібрали понад 150 підписів під заявою з вимогою відставки суддів КС

2 хв читати
У ВР зібрали понад 150 підписів під заявою з вимогою відставки суддів КС

Понад 150 народних депутатів поставили підписи під заявою Верховної Ради до суддів Конституційного Суду звільнити свої посади, повідомила заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Уже понад 150 підписів. Я сподіваюся, що буде однозначно... 226, і далі, звісно, конституційна більшість", - сказала Кравчук журналістам у вівторок у Києві.

Вона зазначила, що в заяві депутати закликають 11 суддів КС, які ухвалили рішення про скасування декларування, скасування кримінальної відповідальності за недекларування та недостовірне декларування, добровільно піти у відставку, "зважаючи на те, що довіра в суспільстві до них наразі практично нульова".

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

У зв'язку з цим президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО було в терміновому порядку було зібрано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Кабінет Міністрів України на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників та забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, котрий ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Низка політиків заявили, що президентський законопроект йде врозріз із Конституцією і не може бути ухвалений. Їхні опоненти зазначають, що це - політико-правове рішення, яке дасть змогу вийти з кризи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА