17:31 03.11.2020

Україна готова розділити відповідальність за озеленення всього континенту, але в рамках розумного перехідного періоду - Стефанішина

2 хв читати
Україна готова розділити відповідальність за озеленення всього континенту, але в рамках розумного перехідного періоду - Стефанішина

Україна, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, має привілейований статус і може розраховувати на підтримку своєї позиції в Європі, зокрема, щодо реалізації Green Deal, яку має намір здійснювати в міру своїх економічних можливостей, вважає віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної асоціації Ольга Стефанішина.

"Ми готові розділити відповідальність за озеленення всього континенту, але в рамках розумного перехідного періоду... Наше бачення: "дорожня карта" має враховувати фінансовий аспект, часові рамки та створення системного діалогу щодо впливу "зеленого" курсу на торгівлю з ЄС", - сказала вона під час онлайн-інтерв'ю "Торгові війни: мистецтво захисту" у вівторок, наголосивши, що Україна вже є партнером ЄС у реалізації "зеленого" курсу.

При цьому віце-прем'єр повідомила, що позиція України в переговорах із ЄС базується на двох основних принципах.

"По-перше, питання, що впливають на двосторонню торгівлю, мають розглядатися в контексті Угоди про асоціацію і не мають обмежувати наш доступ на євроринок, який ми мали на момент її підписання. По-друге: ми ведемо переговори з ЄС, щоб Україну залучали на ранніх етапах формування європейського законодавства, яке матиме вплив на нашу країну, з тим, щоб ми могли орієнтуватися при розробці внутрішнього законодавства та орієнтуватися на наш бізнес", - наголосила Стефанішина, додавши, що наразі в ЄС готується майже 40 актів з економічної, екологічної та енергетичної політики.

За словами віце-прем'єра, те, що ініціативи щодо прикордонного регулювання розглядаються саме з урахуванням Угоди про асоціацію та відповідно до зобов'язань щодо зони вільної торгівлі, свідчить: "Ми були почуті Єврокомісією".

Водночас, на думку віце-прем'єра, Україна має великий потенціал розвитку як елемент впровадження європейського зеленого курсу.

"Будуть проблеми - закриття шахт, перехід на альтернативні джерела енергії, але це, з одного боку, питання всього континенту, а з іншого - це великі можливості, зокрема з кредитування та інвестицій", - зазначила Стефанішина.

За її словами, одним із елементів європейської "зеленої" політики, крім системної розробки нормативних змін, є переорієнтація виробництва в треті країни.

"Україна розглядається як один із найбільш перспективних ринків. Ми наразі працюємо над визначенням пріоритетних сфер. Це зовсім необов'язково мають бути екологічно недружні виробництва. Просто, коли ми говоримо про постачання з Китаю, це витратніша процедура. Експорт з України - менші відстані і менші викиди", - заявила Стефанішина.

При цьому вона повідомила, що наступного тижня буде представлений проект Національної економічної стратегії України до 2030 року, яка "будується на візії інтеграції з ЄС та позиціонуванні України як економічного лідера регіону, формує тренди".

"Ми бачимо впровадження збалансованого підходу з урахуванням "зеленого" курсу", - наголосила віце-прем'єр.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА