12:18 04.11.2020

У ВР зареєструють законопроект про те, що процедура діяльності КС визначається законом, а не регламентом суду - депутат фракції "Слуга народу"

3 хв читати
У ВР зареєструють законопроект про те, що процедура діяльності КС визначається законом, а не регламентом суду - депутат фракції "Слуга народу"

У Верховній Раді зареєструють законопроект, яким пропонується визначати процедуру діяльності Конституційного Суду України (КС) не регламентом, а законом, повідомила заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу").

"Реєструємо законопроект "Про внесення змін до закону України "Про Конституційний Суд України" (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Депутат пояснила, що законопроект пропонує встановити, що процедуру діяльності КС визначає закон (а не Регламент КС як внутрішній акт).

"Паралельно розпочинаємо роботу над законопроектом "Про конституційне провадження" (назва робоча). Відповідно з моменту прийняття закону і до прийняття закону "Про конституційне провадження" КСУ не зможе здійснювати провадження", - зазначила Совгиря.

Крім того, пропонується збільшити кількість голосів суддів, необхідних для ухвалення рішень з десяти до 12 Великою палатою і до шести в Сенаті КС (оскільки Сенати КС також можуть визнати закон неконституційним за конституційними скаргами), наголосила депутат.

Як повідомлялося, КС оприлюднив рішення від 27 жовтня, яким визнав неконституційними повноваження НАЗК з контролю та перевірки декларацій, відкритого цілодобового доступу до реєстру декларацій, проведення моніторингу способу життя, а також низку положень закону України "Про запобігання корупції". Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що агентство через рішення КС увечері 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Президент України Володимир Зеленський також закликав чинний склад КС подати у відставку, зазначивши, що судді, які не підтримали рішення від 27 жовтня, могли б знову стати суддями оновленого КС.

3 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, який пропонує встановити, що КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 17 суддів КС, які отримали повноваження. Згідно з чинним законодавством, КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі присутні щонайменше 12 суддів.

Ініціаторами законопроекту зазначені 47 народних депутатів фракцій "Слуга народу" і "Голос", зокрема Ярослав Юрчишин та заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

4 листопада народні депутати передали до Конституційного Суду України заяву із закликом до суддів добровільно скласти повноваження. Як повідомляється на сторінці партії "Слуга народу" в соцмережі Facebook, заяву підписали 226 народних депутатів. Заява стосується не всіх суддів, а тільки 11, які підтримали скандальне рішення про скасування антикорупційної реформи й електронного декларування зокрема.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА