13:20 09.11.2020

Веніславський назвав відставку суддів КС оптимальним виходом із нинішньої кризи

3 хв читати
Веніславський назвав відставку суддів КС оптимальним виходом із нинішньої кризи

Оптимальним варіантом для розв'язання конституційної кризи є вихід у відставку суддів Конституційного Суду (КС), які проголосували за скасування антикорупційного законодавства, вважає представник президента України в КС, народний депутат фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

"Ідеальною була б модель вирішення цієї кризової ситуації, до якої призвело саме рішення Конституційного Суду України... щоб вони набралися громадянської мужності і заради збереження інституційності КС подали б у відставку", - сказав Веніславський в ефірі телеканалу "Україна 24" у понеділок.

На його думку, якщо судді КС, які проголосували за скасування електронного декларування та кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в деклараціях, підуть у відставку, тоді відбудеться "еволюційне оновлення складу КС".

Парламентар наголосив, що рішення Конституційного Суду є необґрунтованим, оскільки резолютивна частина не випливає з його мотивувальної частини.

За словами Веніславського, Верховна Рада має ухвалити закон, який поставить роботу КС у чітке законодавче русло. "На сьогодні така діяльність регламентується внутрішнім документом КС, регламентом, затвердженим постановою КС, що суперечить ст. 19 Конституції України. Це перше, що потрібно зробити, і думаю, що найближчим часом ми це зробимо", - сказав депутат.

Представник президента в КС також вважає, що необхідно збільшити кількість голосів у КС для ухвалення рішень. "На сьогодні КС ухвалює рішення щонайменше 10 голосами. Ми пропонуємо, щоб це було двома третіми, за аналогією з парламентом, тобто якщо проголосують 12 суддів за рішення", - сказав Веніславський.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

Незабаром після цього президент України Володимир Зеленський провів екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), за підсумками якого було скликано засідання Кабінету Міністрів в Офісі президента. Там Кабмін на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. Уже 30 листопада це було виконано.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який передбачає припинення повноваження суддів КС. У проекті закону глава держави запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

3 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, яким пропонується встановити, що КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 17 суддів КС, які отримали повноваження. Згідно з чинним законодавством, КС уповноважений здійснювати конституційне провадження, якщо в його складі є щонайменше 12 суддів.

4 листопада народні депутати передали до КС заяву із закликом до суддів, які проголосували за скандальне рішення, добровільно скласти повноваження. Заяву підписали 226 народних депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА