10:16 13.11.2020

Україна та ЄС домовилися поглибити співпрацю у сфері критичної сировини - онлайн-зустріч Шмигаля і Шефчовича

2 хв читати
Україна та ЄС домовилися поглибити співпрацю у сфері критичної сировини - онлайн-зустріч Шмигаля і Шефчовича

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та віце-президент Європейської комісії з питань міжінституційних відносин та прогнозування Марош Шефчович провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи активізації співпраці України та Єврокомісії та побудови стратегічного партнерства між ЄС та Україною у сфері критичної сировини.

"Денис Шмигаль наголосив, що основною метою України у сфері економічного співробітництва з Європейським Союзом є подальша інтеграція України у внутрішній ринок ЄС, як це закріплено в положеннях Угоди про асоціацію. Він зазначив, що Україна підтримує наміри Євросоюзу розвивати стратегічне партнерство з іншими країнами", - йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Шмигаль наголосив, що для України важливо ініціювати спільний проект із геологічного вивчення рудовиявлення корисних копалини і протягом 2021 року підготувати до аукціону кілька родовищ тих мінералів, які віднесені до стратегічного переліку Євросоюзу.

"Ми попередньо розмовляли з ЄБРР про можливий проект верифікації запасів родовищ корисних копалини в Україні. ЄБРР готовий надати приблизно EUR200 млн. Для України важливою була б допомога ЄС у розгляді такої кредитної лінії на рівні Єврокомісії, щоб ми з ЄБРР змогли опрацювати це питання. Цей проект стосується не лише верифікації запасів, а й підготовки родовищ до аукціону", - додав він.

Прем'єр також вітав запуск Європейського альянсу критичної сировини (ERMA).

Шмигаль запропонував застосувати інноваційний кластерний підхід у розвитку співробітництва в сировинній сфері. "Ми могли б розглянути можливість будівництва на території України заводу з виробництва акумуляторів для електрокарів або виробництва електроавтобусів, які могли б постачати в країни Європи та на інші світові ринки", - сказав він.

За словами Шмигаля, Україна також готова розглянути можливість запуску спільного проекту підтримки України з верифікації наявної інформації про розвідані й потенційні запаси критичної сировини.

Раніше Шефчович заявив, що Україна може бути природним партнером ЄС у сфері відповідальних і стійких джерел сировини, критично важливих для чистих цифрових технологій. "Двері ERMA для України відчинені", - написав Шевчович у Twitter у четвер.

Джерело: https://bit.ly/38HohWy

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА