15:53 13.11.2020

Якщо відповідальність за недостовірне декларування не буде відновлено до кінця року, вона почне працювати не раніше ніж 2022-го - Ситник

2 хв читати
Якщо відповідальність за недостовірне декларування не буде відновлено до кінця року, вона почне працювати не раніше ніж 2022-го - Ситник

Якщо Україна до кінця поточного року законодавчо не врегулює питання відповідальності за недостовірне декларування, то ця норма зможе набути чинності лише 2022 року, пояснює Артем Ситник, указ про призначення якого на посаду директора НАБУ визнано неконституційним.

У п'ятницю на онлайн-конференції з кримінального права і процесу Ситник зазначив, що після рішення Конституційного суду (КС) про визнання неконституційною кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, справи, які розслідувалися за цією статтею, закриваються і "фактично втрачені".

"Це рішення (про скасування головної відповідальності за недостовірне декларування - ІФ) - частина великого плану, який почав реалізовуватися ще в лютому 2019 року. Була ціла низка послідовних рішень: скасування відповідальності за незаконне збагачення, потім було рішення про скасування наших повноважень із подання позовів до суду про визнання угод нечинними, потім було рішення про скасування указу (про призначення Ситника директором НАБУ - ІФ), і ми дійшли до рішення про скасування статті 366-1 КК", - сказав він.

За словами Ситника, аналогічна ситуація була після скасування відповідальності за незаконне збагачення, яку наразі законодавець уже повернув.

"Якщо ми говоримо про відновлення цієї системи, вкотре понівеченої Конституційним судом або парламентом, то важливо, щоб цей закон (про відновлення відповідальності за недостовірне декларування - ІФ) було ухвалено... Може виникнути така ситуація, що Верховна Рада не встигає і ухвалює закон, приміром, 20 січня. Чиновники всі подадуть декларації на новий рік, умовно до 20 січня і фактично до цих декларацій за 2020 рік не можна буде застосовувати статтю, яку відновлять", - пояснив він.

"Якщо ми як держава до 31 грудня не відновимо інститут відповідальності за фіктивне декларування, то навіть якщо буде ухвалено ідеальний закон, що відповідає міжнародним стандартам і не суперечить рішенню Конституційного суду, то можливість імплементації закону з'явиться лише у квітні 2020 року", - підсумував Ситник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА