20:58 16.11.2020

Україна повинна мати стратегічне терпіння у відносинах з Молдовою, переконаний Яременко

3 хв читати
Україна повинна мати стратегічне терпіння у відносинах з Молдовою, переконаний Яременко

Україна у відносинах із Молдовою має думати про стратегію, а не про тактику, і встановити довірчі відносини з новою владою, вважає член парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко (фракція "Слуга народу").

"Треба стати уважнішими до потреб Молдови, очевидно, спробувати встановити нові відносини довіри з цією владою - вона заслуговує на це - і подивитися, чи можемо ми досягти того рівня взаєморозуміння, коли ми зможемо говорити про такі серйозні теми, як європейська інтеграція, безпека, Придністровська проблема... І ми маємо сьогодні у відносинах із Молдовою думати про стратегію, а не про тактику", - сказав Яременко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

За словами народного депутата, після президентських виборів у Молдові необхідно більш уважно дивитися на цю країну, щоб не допускати таких стратегічних помилок, як це було з Білоруссю, коли не помічали розвитку ситуації, "коли ми або готові з диктатором дружити, або допускаємо, щоб проросійські диктатори вільно коментували і впливали на якісь речі в Молдові".

Яременко зазначив, що лідер президентських перегонів Мая Санду, яку "можна віднести до демократичних, проєвропейських політичних сил", отримає посаду в дуже складний період, у розділеній країні, з дуже сильним впливом олігархів, фактично з олігархічною монополією, з проблемою Придністров'я і з дуже сегментованим роз'єднаним суспільством, де політичні уподобання поділені майже наполовину. За його словами, всі ці причини роблять "її дуже слабкою" і Україна повинна мати стратегічне терпіння у відносинах із Молдовою.

"У нас є низка застарілих проблем, які не вирішували свого часу, оскільки в якихось імперських поривах ми дарували Молдові вихід до моря через Дунай, але не вирішували при цьому маленьких прагматичних питань, як передання землі під дорогу, передання землі під Дністровську ГЕС. Наразі буде абсолютно помилково використовувати цю слабкість уряду Молдови для нав'язування цього порядку денного, тому що будь-які поступки уряду Молдови в цих питаннях будуть негайно використані для того, щоб знести цей уряд", - зазначив Яременко.

Він наголосив, що нова влада в Молдові поки що не може відчувати себе впевнено, "тому Україна для себе має зрозуміти, що для нас важливіше в Молдові сьогодні: або збереження її як демократичної правової держави, яка домагається перспективи членства в Європейському Союзі, й у такий спосіб ми бачимо себе стратегічним партнером і союзником у перспективі через членство в ЄС, або ми хочемо вирішувати якісь прагматичні господарські питання".

При цьому Яременко зазначив, що наявні питання з порядку денного знімати не треба, але слід розуміти, "що збереження Молдови як держави, що сповідує європейські принципи і європейську інтеграцію, а всередині країни - демократію і верховенство права - це важливо для нас і, в врешті-решт, дасть нам можливість вирішити і придністровську проблему, і зняти всі інші питання, які у нас є з Молдовою".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА