12:51 17.11.2020

В Міненерго назвали інформаційною диверсією спроби "Енергоатому" перекласти відповідальність за зростання ціни на електроенергію

3 хв читати
В Міненерго назвали інформаційною диверсією спроби "Енергоатому" перекласти відповідальність за зростання ціни на електроенергію

В урядовому відомстві вважають, що Енергоатом намагається перекласти відповідальність за зростання цін на електроенергію та фінансові проблеми, що виникли на підприємстві, на міністерство. 

В Міненерго заявили про недопустимість зростання цін на електроенергію для промисловості. Така позиція урядовців була опублікована на офіційній сторінці міністерства у мережі «Facebook»

«У медіаполі вчергове з’явилася спроба звинуватити Міністерство енергетики у проблемах ціноутворення на ринку електричної енергії та роботи НАЕК «Енергоатом». Зокрема, в ситуативному зростанні ціни на одному із сегментів – ринку «на добу наперед», а також – в збитках держпідприємства та зменшенні виробництва електроенергії атомними електростанціями. При цьому, традиційно посилаються на затверджений Міністерством ще навесні цього року прогнозний баланс електричної енергії», - зазначається в повідомленні.

В міністерстві з цього приводу надали остаточне роз’яснення, одразу зауваживши, що жодного штучного заниження виробництва електроенергії атомними електростанціями не існує. Урядовці звернули увагу не той факт, що НАЕК «Енергоатом» було «зірвано» ремонтну кампанію, яка була затверджена ще рік тому. За даними Міненерго це призвело до того, що 2, 4 та 5 енергоблоки Запорізької АЕС не змогли вчасно вийти з ремонтів. У відомстві вважають, що причинами зриву ремонтної кампанії також стали непрозорі тендери на закупівлю необхідного обладнання, які проводив «Енергоатом». Це, за даними Міністерства спровокувало значну кількість оскаржень проведених закупівель та відміни торгів.

«Як наслідок, через затягнутість ремонтної кампанії та необхідність усунення зауважень Держатомрегулювання щодо якості їх виконання, три енергоблоки ЗАЕС сукупною потужністю 3000 МВт не були вчасно підключені до мережі (станом на 16 листопада один з блоків із запізненням повернули в експлуатацію, ремонт на двох інших досі ще триває)», - зазначено у повідомленні.

При цьому, в Міненерго зауважили, що Держатомрегулювання є незалежним органом і на нього не впливає жодна державна інституція, а виконання рішень цього органу – є умовою безпечного функціонування АЕС.

Звинувачення з боку Енергоатому щодо штучного обмеження виробництва електроенергії АЕС в Міненерго назвали цинічними та наголосили, що в.о. Міністра Ольга Буславець запропонувала та реалізує масштабні заходи задля стабілізації фінансового стану стратегічного державного підприємства.

«Так, Міненерго і Кабінет Міністрів цього року забезпечили для «Енергоатома» безпрецедентну можливість вийти на ринок двосторонніх договорів і продавати на аукціонах близько 40% виробленої електроенергії! Змінено, за пропозицією самого ж «Енергоатома», модель ПСО, яка дозволила зменшити обсяги небалансів, покращити стан розрахунків та загалом – ситуацію на ринку електричної енергії», - йдеться в пості Міністерства.

У відомстві звернули увагу на помилку в стратегії продажів електроенергії, якої припустилось керівництво підприємства. Це призвело до того, що за серпень-жовтень при обсязі відпуску електричної енергії 16.6 млрд кВтгод, на аукціонах «Енергоатом» продав лише близько 3,3 млрд кВтгод, (менше 20%).

«При цьому, за середньозваженою ціною 1,12 грн/ кВт/год. Водночас, 2,7 млрд кВтгод, або понад 16% від відпуску були продані на балансуючому ринку лише за 0,88 грн/ кВтгод, що значно нижче, ніж ціна на ринку «на добу наперед»», - повідомляє Міненерго.

В міністерстві вважають, що спроби звинуватити відомство у зростанні цін на електроенергію після того, як був затверджений прогнозний баланс свідчать «про нерозуміння ролі і місця цього документу в новій моделі ринку електричної енергії».

«Тому, спроби окремих політичних діячів та медіа звинуватити Міністерство енергетики у провалах керівництва НАЕК «Енергоатом» виглядають щонайменше непрофесійними, а як максимум – є спланованою інформаційною диверсією», - резюмували урядовці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА