19:58 19.11.2020

Білоруська революція не антиросійська, а продемократична - лідер опозиції Тихановська на зустрічі з прем'єром Нідерландів

2 хв читати
Білоруська революція не антиросійська, а продемократична - лідер опозиції Тихановська на зустрічі з прем'єром Нідерландів

Акції протесту в Білорусі, що почалися після оголошення виборів президента країни 9 серпня, не носять антиросійського характеру, заявила екс-кандидат на пост глави білоруської держави Світлана Тихановська на зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у четвер.

"На питання (прем'єр-міністра Нідерландів - ІФ) про відносини з Росією Світлана відповіла, що білоруська революція не має антиросійського характеру, вона продемократична", - йдеться в повідомленні штабу Тихановської в Telegram.

Крім того, в ході зустрічі Тихановська заявила, що "для народу Білорусі дуже важливо, щоб справи про порушення прав людини були передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі".

Вона оголосила про створення центру універсальної юрисдикції в Вільнюсі, який буде займатися збором даних "про злочини режиму проти мирних білорусів", поінформували в штабі політика.

Крім цього, "на зустрічі обговорили і економічні санкції проти підприємств, пов'язаних із Лукашенком", введення яких зараз розглядає Євросоюз, наголошується в повідомленні.

Також Тихановська поінформувала Рютте про трагічний інцидент із прихильником опозиції Романом Бондаренком, який помер у лікарні після спроби зашкодити невідомим зняти з паркану символ опозиції - біло-червоно-білі стрічечки - в одному з районів Мінська.

Крім того, вона розповіла прем'єр-міністру "про репресії щодо активних дворових і районних громад та терористичні операції силовиків проти мирного населення", повідомили в штабі політика.

Тихановська заявила, що білоруси потребують допомоги світової спільноти, і додала, що підтримка демократії і прав людини не є втручанням у справи іншої держави, додали там.

Глава уряду Нідерландів під час зустрічі поцікавився долею політв'язнів у Білорусі, на що Тихановська повідомила, що, за даними правозахисників, зараз у республіці 125 "в'язнів совісті". При цьому, зазначила вона, в країні не порушено жодної кримінальної справи про насильство і тортури мирних протестувальників.

"Прем'єр-міністр висловив слова захоплення білоруським народом", - йдеться в повідомленні штабу, а також заявив, що Нідерланди продовжують допомагати Білорусі - королівство вже виділило $ 1,6 млн на підтримку громадянського суспільства.

У Білорусі вже понад трьох місяців тривають масові акції протесту після оголошення результатів виборів президента, які відбулись 9 серпня. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Опозиція не визнала оголошені владою підсумки виборів, вважає їх сфальсифікованими. Протестувальники вимагають відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів.

5 листопада 2020 року закінчилися повноваження Лукашенка за попереднім президентським мандатом. І хоча 23 вересня в Мінську відбулася не анонсована заздалегідь інавгурація Лукашенка, в ЄС і США не визнають його легітимним президентом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА