07:28 23.11.2020

Вихід США з Угоди про відкрите небо робить країну менш захищеною від Росії - американський сенатор

3 хв читати
Вихід США з Угоди про відкрите небо робить країну менш захищеною від Росії - американський сенатор

Високопоставлений член сенатського комітету з міжнародних відносин Боб Менендес розкритикував рішення адміністрації США про вихід з Угоди про відкрите небо.

"Рішення адміністрації про вихід з Угоди про відкрите небо є безрозсудним і залишає Сполучені Штати і наших союзників менш захищеними від Росії", - йдеться в заяві Менендеса, опублікованому на сайті комітету.

На його думку, ця угода давала США і їх союзникам важливу інформацію про військові сили Росії.

Він зазначив, що вихід США не перешкодить Росії спостерігати за американськими активами в Європі, але не дозволить США побачити дані, зібрані Росією.

"Я твердо переконаний, що рішення президента Трампа (Дональд Трамп - ІФ) вийти з Угоди є порушенням внутрішнього законодавства. У законі про санкціонування національної оборони 2020 Конгрес підтвердив свою підтримку Угоді про відкрите небо і конкретно доручив адміністрації обґрунтувати вихід з неї за чотири місяці до офіційного повідомлення про вихід. Президент Трамп нахабно проігнорував закон і в односторонньому порядку здійснює політично заряджений відступ, навіть програвши президентські вибори", - заявив Менендес.

Він закликав адміністрацію Джо Байдена, який оголосив про свою перемогу на виборах президента, приєднатися до угоди.

Вашингтон підтвердив у неділю, що США більше не є учасником Угоди про відкрите небо.

"Сьогодні виповнюється шість місяців відтоді, як США повідомили про вихід з Угоди про відкрите небо. Тепер ми більше не є учасниками угоди, яку протягом років грубо порушувала Росія", - йдеться в повідомленні, розміщеному в Twitter Ради національної безпеки США.

За словами глави Ради національної безпеки США Роберта О'Браєна, "президент США ніколи і не замислювався над тим, щоб виводити Америку першою з віджилих угод і договорів, які йшли на користь противникам за рахунок нашої національної безпеки".

Держсекретар США Майкл Помпео, коментуючи вихід США з цієї угоди, зазначив: "Відповідно до розповсюдженого раніше повідомлення вихід США з Угоди про відкрите небо тепер набув чинності".

За його словами, "Америка в зв'язку з цим стає більш безпечною, оскільки Росія продовжує не слідувати своїм зобов'язанням".

Півроку тому, 21 травня, президент США Дональд Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Угоди про відкрите небо. Країна покидає угоду через шість місяців після офіційного повідомлення партнерів.

Угода про відкрите небо (The Treaty on Open Skies) була підписана 24 березня 1992 року в Гельсінкі представниками 23 держав-членів Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). Росія ратифікувала договір 26 травня 2001 року, нині його учасниками є 34 держави. Вони можуть робити обльоти територій один одного з метою контролю військової діяльності.

Угода є безстроковою. Будь-яка держава-учасниця має право вийти з неї. Держава-учасниця, яка має намір вийти з угоди, повідомляє про своє рішення не пізніше, ніж за шість місяців до дати свого передбачуваного виходу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА