17:24 23.11.2020

Порошенко запропонував залучити США до "нормандського формату", укласти з Вашингтоном безпекову угоду та реформувати Радбез ООН

2 хв читати
Порошенко запропонував залучити США до "нормандського формату", укласти з Вашингтоном безпекову угоду та реформувати Радбез ООН

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко під час онлайн-виступу на Міжнародному безпековому форумі в Галіфаксі виступив за реформування механізму "права вето" в Раді безпеки ООН і посилення "нормандського" переговорного формату шляхом залучення США.

"Ми маємо запросити США і розширити формат "нормандської" переговорної групи. Крім цього, очікуємо на якнайшвидше залучення до мирного процесу спеціального представника США. Колишній спецпредставник Курт Волкер був дуже ефективним, і я глибоко йому за це вдячний", - цитує Порошенка прес-служба "Євросолідарності" в понеділок.

Політик також зазначив, що після окупації Криму та частини Донбасу Росією стала очевидною необхідність реформування Ради безпеки ООН.

"Якщо постійний член РБ ООН здійснює агресію, як Росія в Криму та на Донбасі, він не повинен володіти правом вето у питаннях, що стосуються цього напряму світової безпеки. Я хотів би нагадати, що СРСР був виключений із Ліги націй, адже він був країною-агресором. У нас є прецедент міжнародного права в такій ситуації", - вважає п'ятий президент України.

Порошенко висловив переконання, що новообраний президент США Джо Байден щиро прагнутиме до відновлення і зміцнення міжнародних інститутів, підвищення трансатлантичної солідарності та збільшення ефективності НАТО.

"Я впевнений, що Джо Байден – це той світовий лідер, який дуже потужно впливатиме на країни, що порушують міжнародні домовленості та міжнародне право. Джо Байден – це абсолютний професіонал у міжнародних відносинах, який повністю розуміє важливість України для світової безпеки", - зазначив Порошенко.

"У мене є дуже великі сподівання, що відносини між США та Україною будуть посилені – від стратегічного партнерства до союзництва. Я пропоную повернутись до ідеї укладення безпекової угоди між нашими країнами, щоб пліч-о-пліч захищати демократію, свободу та наші спільні цінності", - наголосив він.

Політик висловив упевненість, що ефективна міжнародна взаємодія, єдність і солідарність дуже важливі.

"Немає кращої стратегії боротьби проти Росії, ніж підтверджувати нашу єдність та рішучість. Ми маємо дати чітко зрозуміти, що для агресора цей злочин буде мати дуже велику ціну. Саме це – ми впевнені – є найкращою гарантією для безпеки, міжнародного права та демократичного світопорядку", - резюмував Порошенко.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА