12:48 24.11.2020

Профільний комітет ВР разом з омбудсменом домагатимуться виділення необхідних видатків у держбюджеті-2021 для забезпечення житлом ВПО

2 хв читати
Профільний комітет ВР разом з омбудсменом домагатимуться виділення необхідних видатків у держбюджеті-2021 для забезпечення житлом ВПО

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій разом з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Людмилою Денісовою домагатимуться виділення необхідних видатків у державному бюджеті на 2021 рік для фінансування програм забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це заявив голова комітету Дмитро Лубінець (група "За майбутнє") у вівторок під час онлайн-презентації спецдоповіді омбудсмена "Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло".

"На сьогодні у нас діють дві програми. Це програма забезпечення житлом ВПО така, як "Доступне житло", і програма пільгового кредитування учасників АТО і ВПО. Ми можемо констатувати, що під час розрахунків держбюджету на 2021 рік, у першому читанні він уже був проголосований, абсолютно недостатньо коштів було закладено на ці дві програми. Я як голова профільного комітету разом із Людмилою Денісовою домагатимемося того, щоб все-таки в державному бюджеті на 2021 рік було виділено видатки на ці дві дуже важливих програми", - зазначив Лубінець.

При цьому він нагадав, що перша зі згаданих програм передбачає сплату державою 50% вартості будівництва або придбання житла, а також можливість для ВПО отримати додаткове кредитування в банку для будівництва або придбання доступного житла. Друга програма стосується надання переселенцям так званого державного кредиту для придбання квартир чи одноквартирного будинку під 3% річних.

"Можу сказати, що обидві програми є абсолютно логічними і правильними, і друга викликала великий інтерес у ВПО: наразі в ній зареєструвалися 16 тисяч сімей. Якщо ми говоритимемо про приблизні розрахунки, то на рік потрібно виділяти не менше ніж мільярд гривень для того, щоб через деякий час повністю забезпечити потреби на житло хоча б цих 16 тисяч сімей ВПО", - уточнив депутат.

При цьому він зазначив, що лише 10% переселенців стали власниками свого житла. Водночас, за словами Лубінця, на сьогодні 62% внутрішньо переміщених осіб орендують житло власним коштом, 16% живуть разом із родичами або у приймаючих сім'ях, 5% у гуртожитках і 3% у центрах компактного проживання ВПО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА