13:57 24.11.2020

У ВР очікують, що законопроекти щодо виходу з конституційної кризи буде представлено до 1 грудня

2 хв читати
У ВР очікують, що законопроекти щодо виходу з конституційної кризи буде представлено до 1 грудня

Виконувач обов'язків голови Верховної Ради Олена Кондратюк очікує, що робоча група до 1 грудня розробить і подасть законопроекти щодо виходу з конституційної кризи, повідомляє прес-служба парламенту з посиланням на сторінку Кондратюк у Facebook.

"Сподіваюся, що до 1 грудня робоча група напрацює і представить суспільству відповідні законопроекти. Це буде спільне бачення того, як повертати електронне декларування й відповідальність за недостовірне декларування та яким чином буде вирішуватися конституційна криза", - наголосила Кондратюк.

Вона нагадала, що питаннями відновлення антикорупційного законодавства та вирішення конституційної кризи займається робоча група парламенту, до якої увійшли представники всіх депутатських фракцій і груп, а також трьох профільних комітетів ВР.

Як зазначила в.о. голови Верховної Ради, засідання групи відбувається у закритому режимі, щоб ніщо не заважало пошуку оптимальних і професійних варіантів виходу з ситуації.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

29 жовтня Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", згідно з яким припиняються повноваження складу КС, що ухвалив рішення 27 жовтня. Президент пропонує визнати це рішення КС "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями КС в умовах реального конфлікту інтересів". У законопроекті глава держави також запропонував повернути редакцію закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КС від 27 жовтня.

Група народних депутатів на чолі з головою Верховної Ради Дмитром Разумковим зареєструвала в парламенті законопроект про відновлення дії окремих положень закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України, які раніше були визнані Конституційним Судом України (КС) такими, що не відповідають Основному закону.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/news/Top-novyna/199862.html?fbclid=IwAR3BXyFkC-aKZXfSpYY-ksUp_cyd-N39gqZexcHarTD1GISwL4uzQWWFUYs

https://www.facebook.com/olena.kondratiuk/posts/3816008698430468

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА