14:28 24.11.2020

Голова Держетнополітики: Закон про нацменшини викличе спроби маніпуляції цими питаннями та активізує елементи гібридної війни

2 хв читати
Голова Держетнополітики: Закон про нацменшини викличе спроби маніпуляції цими питаннями та активізує елементи гібридної війни

Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан вважає, що перш ніж ухвалювати закон "Про національні меншини", необхідно розробити та імплементувати урядову стратегію підтримки культурного розмаїття та національної єдності.

"У робочій групі комітету Верховної Ради з прав людини, у якій бере участь і наша служба, обговорюємо в експертному колі можливі підходи, уже є суттєві напрацювання. На думку нашої служби, з урахуванням опрацьованого досвіду різних європейських країн та беручи до уваги ситуацію в Україні, доцільніше спершу попрацювати з урядовою стратегією, спрямованою на підтримку культурного розмаїття та національної єдності", - сказала Богдан в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, у Держетнополітиці працюють над таким документом і на кожній зустрічі з етнічними спільнотами проговорюють ідеї про те, як мають виглядати стратегічні урядові документи або новий закон.

"Ми всі розуміємо, що закон про нацменшини одразу викличе спроби маніпуляції цими питаннями, активізує елементи гібридної війни. Тому, беручи до уваги, що навіть у низці європейських країн, - де немає анексованої території, де немає війни, - рухалися шляхом імплементації стратегії, реакції громадськості на неї і лише після численних діалогів та формування певних усталених практик ухвалювали окремий закон, такий шлях виглядає виваженим і доречним для України", - заявила Богдан.

Крім того, вона наголосила, що у країни немає вакууму юридичного регулювання, оскільки чинний закон дає змогу керуватися міжнародними правовими актами в цій сфері, які підписала Україна.

"Тому ми рекомендували б спочатку реалізовувати урядову стратегію, а потім поступово напрацьовувати консенсусне бачення, яке в підсумку зможе знайти своє втілення в законі. Звісно, як рухатися в цьому питанні, вирішуватимуть політичні посадові особи - члени Кабміну та народні депутати. Наша служба експертно-медіаційна: ми вивчаємо питання та пропонуємо можливі підходи, але ми не ухвалюємо політичні рішення", - констатувала вона.


Повний текст інтерв'ю з головою Держетнополітики Богдан буде розміщений на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА