12:32 25.11.2020

Обрана президентом Молдови Санду планує перші зустрічі після інавгурації з лідерами Румунії та України

2 хв читати
Обрана президентом Молдови Санду планує перші зустрічі після інавгурації з лідерами Румунії та України

Обрана президентом Молдови Мая Санду заявила, що перші зустрічі після вступу на посаду проведе з лідерами сусідніх країн - Румунії та України.

"У перші два тижні після інавгурації ми організуємо візит до Кишинева президента Румунії Клауса Йоганніса. Також буде організовано зустріч із президентом України Володимиром Зеленським", - сказала Санду на брифінгу в середу.

Обраний президент зазначила, що має намір сконцентруватися на отриманні Молдовою допомоги для подолання епідеміологічної та економічної кризи, яка полягатиме "в наданні медичного обладнання, апаратів ШВЛ, радіографії, недостатніх ліків, тестів, захисного одягу".

"У рамках проектів співпраці з ЄС і Румунією, вестиму обговорення для забезпечення Молдови вакциною проти COVID-19 у найшвидші терміни", - сказала Санду.

Обраний президент назвала "позитивну зовнішню політику" першим із трьох своїх пріоритетів на посаді на короткострокову перспективу. Два інших - бюджетна політика і боротьба з корупцією. Вона наголосила, що докладе зусиль для того, щоб "вивести Молдову з міжнародної ізоляції".

Санду вважає, що вже "за перші два тижні (після перемоги на виборах президента - ІФ) вдалося вивести зовнішню політику РМ із коми".

"Під час кампанії я виступала за відкритість, активність у міжнародних відносинах, де Молдова має вести себе гідно, а до неї - ставитися з повагою, як того заслуговують громадяни. Зроблю все можливе, щоб Молдова мала хороші, прагматичні відносини, засновані на взаємоповазі, як зі Сходом, так і з Заходом", - наголосила Санду.

Раніше нинішній президент Ігор Додон також говорив про "зважену зовнішню політику". При цьому за чотири роки на посаді президента він жодного разу не зустрічався з президентами сусідніх країн.

У другому турі президентських виборів лідер партії "Дія і солідарність", екс-прем'єр Молдови Санду набрала 57,72% голосів, а нинішній президент Додон - 42,28%. У виборах взяли участь 1,65 млн виборців, що становить 52,78% від облікового складу.

Президентські повноваження Додона спливають 23 грудня 2020 року. Інавгурація нового президента відбудеться 24 або 25 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА