17:48 26.11.2020

Посол України допускає, що вручення йому ноти МЗС Білорусі пов'язане з приїздом до Мінська Лаврова

2 хв читати
Посол України допускає, що вручення йому ноти МЗС Білорусі пов'язане з приїздом до Мінська Лаврова

Посол України в Білорусі Ігор Кизим не виключає, що вручення йому Міністерством закордонних справ Білорусі ноти протесту пов'язане з візитом до Мінська міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

"Мені теж спершу на думку спало, що якось воно дивно збіглося з приїздом сюди Лаврова та спільним засіданням колегії (МЗС РФ і Білорусі - ІФ). Принаймні, мене запевнили, що це збіг, що просто ситуація так склалася, і давно збиралися викликати (мене - ІФ) із цього приводу, тому що очікували реакції української сторони... Можливо, справді вони щось хочуть показати, не хочу сказати своїм "старшим братам", як вони люблять (говорити - ІФ), що вони теж у цьому антиукраїнському тренді працюють", - сказав посол в ефірі телеканалу "Україна 24" в четвер.

Водночас Кизим наголосив, що така практика виклику посла є "природною і нормальною", коли є занепокоєння однієї сторони подіями іншої сторони, і це стосується дипломатичного представництва.

"Але в нас, на жаль, склалося так, що мене завжди викликають до МЗС лише для того, щоб вручити ноту протесту. Востаннє це стосувалося айтішників", - зазначив він.

Український посол наголосив, що, відповідно до Віденської конвенції, кожна країна має гарантувати безпеку роботи дипломатичного представництва, й українські правоохоронні органи це успішно роблять, виходячи з того, що він бачив на телебаченні.

Як повідомлялося, МЗС Білорусі викликало в четвер Кизима для вручення ноти протесту через "безперервну серію антибілоруських акцій щодо посольства Республіки Білорусь в Україні". МЗС України заявило, що взяло до відома вручення українському послові в Білорусі ноти протесту білоруського МЗС, і вважає реакцію білоруської сторони надміру емоційною і загалом безпідставною.

"Хочемо нагадати, що для України як європейської демократичної держави свобода слова і свобода зібрань має фундаментальне значення. Жодних підстав для обмеження права на мирний протест у цій ситуації не існує. Правоохоронні органи України вживають належних заходів, щоб на постійній основі, а особливо під час акцій протестів, гарантувати безпеку і учасників акцій, і посольства Білорусі та його працівників", - сказали агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі МЗС України в четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА