14:36 27.11.2020

У ВР готують три законопроекти щодо врегулювання конституційної кризи - Монастирський

2 хв читати
У ВР готують три законопроекти щодо врегулювання конституційної кризи - Монастирський

Робоча група Верховної Ради з урегулювання конституційної кризи планує підготувати до реєстрації три законопроекти, а головні напрацювання надасть до 1 грудня.

"Робоча група має надати конкретний результат до 1 грудня, тобто до вівторка. Я думаю, що у вівторок або в понеділок після погоджувальної ради зможемо поінформувати про більше кінцевих результатів діяльності робочої групи", - сказав керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного суду, глава Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії "Слуга народу") на брифінгу в п'ятницю в Києві.

Він зазначив, що робоча група здійснювала роботу за трьома напрямами: відновлення відповідальності за недостовірне декларування або не декларування, відновлення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з контролю і перевірки декларацій, а також удосконалення процедури діяльності Конституційного суду.

Водночас, відповідаючи на запитання кореспондента агентства "Інтерфакс-Україна", Монастирський уточнив, що у ВР планують зареєструвати три законопроекти стосовно кожного блоку, які розглядала робоча група.

"Це будуть три законопроекти. Перший стосується відновлення відповідальності за брехню в декларації, другий - про відновлення повноважень НАЗК щодо декларування, і третій, якщо ми домовимося, - про Конституційний суд", - уточнив парламентарій.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а, отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА