19:31 30.11.2020

Банківський законопроект - "маяк" програми МВФ отримав альтернативу авторства заступника голови комітету Дубінського

3 хв читати
Банківський законопроект - "маяк" програми МВФ отримав альтернативу авторства заступника голови комітету Дубінського

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський зареєстрував законопроект (№4367-1), альтернативний раніше зареєстрованому "банківському" законопроекту (№4367), ухвалення якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Згідно з повідомленням Дубінського на його сайті в понеділок, законопроект присікає розширення повноважень Національного банку України (НБУ) і пропонує звільняти його голову у разі вчинення ним корупційних злочинів.

Законопроект №4367-1 також зберігає можливість накладення арешту на грошові кошти, які зберігаються на кореспондентських рахунках комерційних банків, тоді як основний законопроект (№4367) забороняє такий арешт рахунків, що, за словами Дубінського, позбавить українських вкладників і кредиторів можливості виконання рішення судів, ухвалених на їх користь.

Окрім цього, законопроект пропонує розширити повноваження Ради НБУ щодо правління, зокрема надати Раді право звернутися до Верховної Ради і до президента в разі невиконання або неналежного виконання правлінням рішень Ради, які є обов'язковими.

Згідно з повідомленням, альтернативний законопроект усуває вимогу основного документа (№4367) щодо впровадження нового виду санкцій регулятора, зокрема надання Нацбанку права вимагати в акціонерів банку в примусовому порядку продати свої акції.

Зазначається, що законопроект №4367-1 узгоджується із зобов'язаннями України щодо Меморандуму, підписаного з МВФ, а також із Директивою Європейського парламенту та Ради від 26 червня 2013 року.

Водночас документ регламентує порядок управління капіталом Нацбанку, зокрема надає Раді НБУ право затвердження політики управління капіталом Нацбанку.

Як повідомлялося, профільний комітет ВР на чолі з Данилом Гетманцевим 12 листопада зареєстрував "банківський" законопроект (№4367), ухвалення якого є важливою умовою в рамках програми фінансування stand-by МВФ.

Основна мета законопроекту - вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками.

Документ пропонує надати центробанку право встановлювати банкам індивідуальний розмір економічних нормативів залежно від ризикованості діяльності та право вимагати зміни персонального складу ради або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективного управління і контролю за діяльністю фінустанови.

Законопроект також уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття суттєвої участі в банках і вимог до їх структур власності.

Як повідомлялося, Україна в рамках 18-місячної програми фінансування stand-by на SDR3,6 млрд ($5 млрд) узяла на себе зобов'язання внести зміни до закону про банківську діяльність, підготовлені спільно з МВФ і Світовим банком.

Зокрема, до кінця листопада 2020 року Україна планувала запровадити вимоги для усунення прогалин щодо надійних практик корпоративного управління в контексті рекомендацій Базельського комітету 2015 щодо корпоративного управління для банків.

Окрім цього, передбачалося створення умов для надання НБУ правових повноважень із калібрування вимог щодо капіталу та ліквідності на основі профілю ризику банку, а також посилення вимог із ліцензування та вимог до акціонерів банків.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА