21:05 02.12.2020

Кулеба: Ми хочемо більше взаємодії з НАТО, зокрема більше навчань НАТО в Україні

2 хв читати
Кулеба: Ми хочемо більше взаємодії з НАТО, зокрема більше навчань НАТО в Україні

Україна продовжує рух до вступу в НАТО і очікує надання Плану дій щодо членства в Альянсі, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками засідання Північноатлантичної ради НАТО за участю України та Грузії, присвяченого проблемам безпеки в регіоні Чорного моря.

"Я детально поінформував членів Альянсу про мілітаризацію Росією як державою-окупантом тимчасово окупованого Криму. З конкретними цифрами, свідченнями про її негативний вплив на безпеку чорноморського регіону. Крім того, ознаки нуклеаризації півострова становлять серйозну загрозу режиму ядерного нерозповсюдження", - заявив Кулеба, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Він також поінформував учасників засідання про прагнення України стати членом НАТО.

"Ми хочемо більше взаємодії з Альянсом, зокрема більше навчань НАТО в Україні. Я наголосив, що Україна надалі рухається до членства в Альянсі та очікує надання Плану дій щодо членства", - наголосив міністр.

Кулеба також зазначив, що деякі міністри закордонних справ країн-членів НАТО у виступах згадували ініціативу України "Кримська платформа" та вітали отримання Україною статусу партнера з розширеними можливостями НАТО.

"Низка міністрів у своїх виступах також заявили, що принципово підтримують надання Україні членства в НАТО", - зазначив міністр.

Глава МЗС України запросив країни-члени НАТО взяти активну участь у реалізації "Кримської платформи", яка покликана, зокрема, забезпечити розгляд питань безпеки в регіоні Чорного моря. Він також поінформував про триваючі порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права в окупованому Криму - зокрема, про примусовий призов громадян України до Збройних сил РФ.

"Суттєве погіршення безпекової ситуації у регіоні Чорного моря загрожує не лише безпосередньо причорноморським країнам, а й державам Південної Європи, Близького Сходу та Північної Африки. Тому я вітаю готовність НАТО до більшого залучення у безпеку регіону Чорного моря та посилення взаємодії з Україною та Грузією", - наголосив Кулеба.

Міністр зазначив, що продовження участі України в міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки під проводом НАТО і проведення в Одесі запланованих на травень 2021 року спільних командно-штабних навчань Україна-НАТО "Непорушна стійкість" сприятиме поглибленню взаємодії України з Альянсом у реагуванні на кризові ситуації та протидії гібридним загрозам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА