13:31 03.12.2020

Разумков і представники фракцій обговорили з послами G7 відновлення ефективної роботи антикорупційних органів

2 хв читати
Разумков і представники фракцій обговорили з послами G7 відновлення ефективної роботи антикорупційних органів

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков разом із представниками депутатських фракцій і груп зустрівся з послами країн "Великої сімки" (G7).

"Обговорили відновлення ефективної діяльності антикорупційних органів та е-декларування. Парламент має єдину позицію - якнайшвидше повернути кримінальну відповідальність за недостовірне декларування", - написав Разумков у соцмережі Twitter у четвер.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, на зустрічі представники парламенту повідомили, що було створено робочу групу, яка працює над вирішенням трьох ключових питань: відновлення відповідальності за недостовірне декларування, створення ефективних механізмів роботи антикорупційних органів та збалансування умов діяльності органів влади, зокрема Конституційного Суду.

"Під час зустрічі обговорили необхідність швидкого ухвалення відповідного рішення. Наразі іде робота над єдиним законопроектом, що об’єднає переваги документу, підготовленого парламентською робочою групою, та ініціативи президента України", - зазначено в повідомленні.

Наголошується, що пошук компромісного рішення допоможе швидше відновити систему е-декларування та мінімізує ризики оскарження узгоджених змін до антикорупційного законодавства в Конституційному Суді.

Як повідомлялося, 27 жовтня 2020 року КС ухвалив рішення, яким визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. У своєму рішенні суд, зокрема, резюмує, що законодавець "не дотримувався принципів справедливості і пропорційності як елементів принципу верховенства права", а отже, ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) КК України суперечить ч. 1 ст. 8 Основного закону України.

З огляду на це президент України Володимир Зеленський увечері 29 жовтня ініціював термінове засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО). За підсумками засідання РНБО невідкладно було скликано засідання Кабінету Міністрів України в Офісі президента. Уряд на своєму позачерговому засіданні на виконання рішення РНБО ухвалив розпорядження, яким зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ громадян до реєстру декларацій чиновників і забезпечити механізм їх спецперевірки. 30 листопада НАЗК відновило роботу Єдиного державного реєстру електронних декларацій.

Керівник робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та вдосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного Суду, голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція партії "Слуга народу") повідомив, що робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи підготувала до реєстрації три законопроекти.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА