17:23 03.12.2020

Парламент Молдови підпорядкував собі службу безпеки, урізавши повноваження президента

2 хв читати

Парламент Молдови обмежив повноваження президента, перевівши Службу інформації та безпеки (СІБ) у підпорядкування парламенту. Таке рішення ухвалено у п'ятницю відразу в двох читаннях, без обговорення в парламенті.

За ухвалення рішення проголосували нова парламентська більшість фракції Партії соціалістів і фракції партії "Шор" - 51 з 101 депутата. Опозиція не брала участі в голосуванні, спробувавши зірвати засідання: депутати від опозиції свистіли та скандували "Ганьба коаліції Шордон (Шор і Додон).

Ухвалений закон передбачає, що парламент має призначити директора служби та двох його заступників.

Проект, підготовлений групою депутатів-соціалістів, було зареєстровано за день до затвердження - 1 грудня. Він викликав різку критику правих партій і обраного президента Маї Санду, яка пов'язала цю ініціативу зі спробою узурпації влади.

У день голосування біля парламенту відбулася акція протесту. Саме голосування відбувалося при заблокованій депутатами PAS і "Платформи DA" центральній трибуні.

У 2016 р., коли вступав на посаду обраний тоді президентом Молдови Ігор Додон, з подачі найбагатшого громадянина республіки Володимира Плахотнюка парламент перевів СІБ у своє підпорядкування, що викликало критику соціалістів. Улітку 2019 р. голосами коаліції соціалістів і блоку Маї Санду СІБ повернули під контроль президента, але тепер він знову став підзвітний законодавчому органу.

Напередодні Санду покликала прибічників на акцію протесту проти узурпації влади Додоном. Кілька тисяч людей провели акцію протесту, але після того, як вони розійшлися, парламентська більшість у лічені хвилини й без обговорення ухвалила всі суперечливі закони.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА