13:53 04.12.2020

Законопроекти президента не тільки пропонують план підтримки бізнесу й громадян, а й відразу закладають під це фінансування з COVID-фонду - Ковалів

3 хв читати
Законопроекти президента не тільки пропонують план підтримки бізнесу й громадян, а й відразу закладають під це фінансування з COVID-фонду - Ковалів

Підтримані Верховною Радою законопроекти президента України Володимира Зеленського не тільки містять конкретний план підтримки бізнесу й громадян з огляду на кризу, спричинену пандемією COVID-19, а й відразу передбачають під це фінансування, наголошує заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів.

"Фонд для боротьби з коронавірусом якраз створювали для того, щоб акумулювати й оперативно спрямовувати ресурси на вирішення проблем, які виникають через епідемію. Наразі, коли уряд розглядає варіант введення жорсткого карантину, ресурси бюджету мають також направлятися на компенсацію тим, хто змушений буде призупинити свою діяльність", - зазначила вона в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Ковалів наголосила, що законопроект №4431 про внесення змін до бюджету розширює перелік напрямів, за якими можуть використовуватися кошти Фонду для боротьби з COVID-19, а саме на підтримку бізнесу, який може тимчасово призупинити свою діяльність.

Заступник глави ОП нагадала, що згідно із законопроектом №4429, одноразова допомога видається найманим працівникам і підприємцям, які втратили частину доходу в разі зупинення роботи бізнесу через карантинні обмеження. Така допомога становить 8000 грн на одну людину. Щоб отримати допомогу, потрібно подати заяву в електронній формі на веб-порталі держпослуг.

"Одноразова матеріальна допомога суб'єктам господарювання надаватиметься для виплати найманим працівникам підприємства, й у такий спосіб допоможе бізнесу уникнути скорочень співробітників на період локдауну й карантинних обмежень їх роботи", - розповіла Ковалів.

Розмір допомоги розраховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8000 грн.

Крім того, суб'єктам господарювання передбачено одноразову компенсацію в розмірі середньомісячних понесених витрат на сплату ЄСВ. Сума такої компенсації розраховується як середнє значення сплачених суб'єктом господарювання сум ЄСВ за десять місяців, що передували набуттю чинності цим законом.

Законопроект також передбачає продовження ліцензій і дозвільних документів суб'єктам господарювання в період карантину, а також протягом трьох місяців після їх закінчення; для суб'єктів господарювання, діяльність яких була заборонена/обмежена, терміни дії договорів оренди державного та комунального майна, які спливають у цей період, тривають на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом одного місяця з дня їх закінчення.

Ковалів наголосила, що ініційований президентом законопроект №4430 про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України передбачає низку податкових стимулів для громадян, малого та середнього бізнесу на період можливого оголошення карантину.

"Законопроект пропонує: списати податковий борг платників податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками і зборами не перевищує 3060 грн і не погашений станом на 01.11.2020; відтермінування до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу платників податків - фізичних осіб, зокрема самозайнятих, що не перевищує 6800 гривень; списання пені й штрафних санкцій у разі самостійної сплати платниками податків податкового боргу за основним платежем протягом шести місяців із дня набуття чинності законом", - зазначила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА