18:29 04.12.2020

Україна має виділяти на армію більше ніж 3% ВВП, але наразі перевага надається іншим силовикам - Порошенко

2 хв читати
Україна має виділяти на армію більше ніж 3% ВВП, але наразі перевага надається іншим силовикам - Порошенко

Україна як держава, що стримує російську агресію, не має права виділяти на свої Збройні сили менше ніж 3% ВВП, однак проект державного бюджету на 2021 рік не відповідає цій вимозі, а пріоритетом владної більшості є збільшення кошторису МВС, СБУ та інших силових структур, зазначає п'ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко.

"Якщо перейти до цифр, то на Збройні сили України має йти більше ніж 3% ВВП. А на інші силові підрозділи - менше ніж 2%. І це правило просто руйнується. На сьогодні збільшується фінансування лише в МВС, СБУ, Генпрокуратури, ДБР. Причому збільшується відразу ж удвічі, на 40%, 60%", - сказав Порошенко в інтерв'ю на телеканалі "Еспресо".

За його словами, у 2019-2020 роках було згорнуто програми, розпочаті за його каденції. "Абсолютну більшість програм, які ми розпочали, починаючи з питання речового забезпечення, зірвано. Тендери, починаючи від військового взуття та закінчуючи бронежилетами, починаючи від кевларових шоломів і закінчуючи зимовим обладнанням. Було зірвано програми будівництва гуртожитків для військовослужбовців-контрактників, де залишилося профінансувати лише 20%. Зірвано будівництво полігонів", - зазначив політик.

Найбільш небезпечним, на його думку, є критичне недофінансування державного оборонного замовлення. "Розроблено спеціальні проекти, які ми представили і довели до постановки на озброєння - це і ракети "Вільха", і крилаті ракети "Нептун", і сучасна протитанкова зброя, і новітні системи радіоелектронної боротьби і багато іншого - просто не були пущені в серію. А вони мали бути зроблені в 2020 році", - зазначив лідер "Європейської солідарності".

На його думку, так відбувається, тому що армія наразі не є пріоритетом ні нинішнього президента, ні діючої владної команди. "Президент боїться власної армії, власних військовослужбовців, президент боїться ветеранів, боїться парадів. Президент не розуміє, чому це так важливо... Держава, яка не здатна нагодувати власну армію, годуватиме чужу. І ми це вже дуже добре знаємо на прикладі Криму та Донбасу", - резюмував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА