18:30 04.12.2020

Екстрадиція бійців на вимогу РФ підриває обороноздатність України - "Голос"

2 хв читати
Екстрадиція бійців на вимогу РФ підриває обороноздатність України - "Голос"

Депутати фракції "Голос" ініціювали подання від комітетів Верховної Ради з питань зовнішньої політики і з питань нацбезпеки, оборони та розвідки до президента, Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України та Офісу генпрокурора з вимогою належним чином відреагувати на екстрадицію бійця добровольчого батальйону ім. Шейха Мансура Руслана Акієва.

"Це - третій випадок протягом цього року, коли боєць батальйону Шейха Мансура екстрадований до Молдови за спрощеною процедурою на вимогу Російської Федерації. Така екстрадиція є порушенням норм законодавства України. Зокрема - статей 588 і 589 Кримінального процесуального кодексу України, які передбачають відмову в екстрадиції у спрощеному порядку, коли є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України", - наголошується в заяві, оприлюдненій прес-службою політсили.

Нардеп фракції "Голос", секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що Росія використовує інструменти міжнародного розшуку для політичних переслідувань.

"Якщо людина скоїла злочин у Російській Федерації, але має заслуги перед Україною, нехай Російська Федерація надсилає сюди інформацію - і ми через свої суди будемо розбиратися і приймати рішення, що з цим робити. Але передача людей до Російської Федерації - це дуже поганий знак для наших партнерів і захисників України", - наголосив він.

Член комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, нардеп фракції "Голос" Андрій Шараскін додав, що такі дії підривають обороноздатність країни і є злочином проти України.

"2 грудня затримали учасника бойових дій на Сході України у складі добровольчого підрозділу батальйону імені Шейха Мансура - Руслана Акієва. Його затримали з порушенням усіх норм: без оголошення підозри, без належного забезпечення його правозахисниками. Вірніше, коли правозахисники дізналися про те, що він затриманий, і намагалися встановити, де він перебуває, надійшла інформація про те, що він вже екстрадований до Молдови", - розповів нардеп.

Він нагадав, що у 2018 році до Кримінального процесуального кодексу України було внесено поправки, що дозволяють уповноваженому органу відмовляти в екстрадиції в спрощеному порядку в таких ситуаціях.

"Тобто ніякої екстрадиції, яка суперечить національним інтересам, тут не може бути. Є висновки ЄСПЛ, Комісії з прав людини ООН про те, що ми не можемо так чинити за спрощеною процедурою. Зараз ми ініціюємо подання від комітету зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва і комітету національної безпеки, оборони та розвідки з листами і запитами до президента, Міністерства закордонних справ, СБУ і Генпрокуратури - з вимогою належним чином відреагувати і взяти це під свій кон

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА