11:16 05.12.2020

Україна закликала світ посилити тиск на РФ – МЗС з нагоди 26-річчя Будапештського меморандуму

2 хв читати
Україна закликала світ посилити тиск на РФ – МЗС з нагоди 26-річчя Будапештського меморандуму

Київ продовжує розглядати Будапештський меморандум як політико-правову основу гарантування безпеки України з боку США, Великої Британії, а також Франції та КНР, йдеться в заяві МЗС України.

У документі наголошується, що 5 грудня 2020 р. виповнюється 26 років із дати підписання Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, також відомого як Будапештський меморандум.

"Україна закликає світову спільноту посилити тиск на РФ з тим, щоб примусити державу-агресора повернутися в міжнародно-правовий режим, зокрема до виконання положень Будапештського меморандуму. Росія має повною мірою дотримуватися зобов’язань за цим документом", – заявило зовнішньополітичне відомство.

Крім того, наголошується, що Київ цінує дії США, Великої Британії та Франції, які незмінно підтримують територіальну цілісність і суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів і підкріплюють цю підтримку практичними кроками щодо допомоги Україні в посиленні її оборонних можливостей і застосуванні санкційних інструментів проти держави-агресора.

У МЗС нагадали, що уклавши Будапештський меморандум, Велика Британія, США і РФ задекларували свої зобов'язання поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Франція і КНР надали аналогічні гарантії в окремих листах.

"Разом з тим, відповідні зобов’язання щодо України не були виконані. Одна з держав-гарантів - Російська Федерація - зухвало порушила свої зобов’язання за Меморандумом та базові принципи міжнародного права, окупувавши частину суверенної території України та розв’язавши збройний конфлікт на Донбасі", – наголошується в заяві.

У МЗС наголосили, що наразі Росія активно мілітаризує територію тимчасово окупованого Криму, перетворивши його на потужну військову базу.

"Враховуючи стратегічне розташування Криму, потенційне розміщення Росією ядерної зброї на його території ставить під загрозу режим Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підриває глобальну систему безпеки в цілому і, відповідно, потребує адекватної реакції міжнародної спільноти", – заявило зовнішньополітичне відомство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА