17:39 08.12.2020

Конфлікт на Донбасі має бути вирішено з повагою до територіальної цілісності й незалежності України - Блер

2 хв читати
Конфлікт на Донбасі має бути вирішено з повагою до територіальної цілісності й незалежності України - Блер

Конфлікт на сході України має бути вирішено на підставі поваги до територіальної цілісності й незалежності України, наголошує колишній прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер.

"Є дві дуже важливі речі. Насамперед упевнитися, що світ не забуває про це (війну на сході України - ІФ). Це буде дуже важливим елементом переговорів з адміністрацією Байдена (Джозеф Байден, який переміг на виборах президента США, - ІФ). Понад 30 тис. людей загинули буквально в частині Європи, це жахлива ситуація. І, по-друге, - упевнитися, що суверенітет України розуміється і поважається, а її союзники у світі розуміють, що ця тема не зникне для народу України. Це абсолютно важливо, що ми намагаємося вирішити (конфлікт - ІФ), але він має бути вирішений на підставі поваги територіальної цілісності й незалежності України", - сказав Блер на онлайн-дискусії "Який світ виникає і що це означає для Європи та України?" у вівторок.

Водночас він наголосив, що Україна стала набагато ближчою до членства в НАТО. "Врешті, членство в НАТО - це буде вибором, який зробить Україна. Я думаю, Україна стала набагато ближчою до НАТО. І це було демонстрацією триваючої необхідності НАТО через те, що трапилося з Україною. Моя пропозиція - просто продовжувати працювати над цим із НАТО, покращувати обороноздатність України, що було важливим фактором у ці минулі декілька років", - зазначив екс-прем'єр.

Блер наголосив, що рішення щодо членства України в НАТО буде ухвалено незалежно від порушення РФ міжнародних норм щодо України.

"Попри те, що в Україні є розчарування щодо того, щоб речі просувалися швидше, кроки, які зробила Україна в останні два-три роки, були правильними. І я закликаю вас рухатися далі цим шляхом, вибудовуючи великі зв'язки в плані можливостей і продовжуючи доводити вашу правоту дуже рішуче", - вказав він.

Окрім того, екс-глава британського уряду відзначив важливість співпраці України зі США у галузі безпеки.

"Я думаю, що для країни, як Україна, важливо усвідомити, що ваші основні відносини в галузі безпеки будуть з Америкою й американськими союзниками. Це не означає, що ви не можете співпрацювати і вести торгівлю з Китаєм, але, ймовірно, в майбутньому вам доведеться робити це робити розсудливо", - додав він.

Блер також зазначив, що перед тим, як зробити радикальні кроки, Україні принаймні доведеться провести серйозні консультації з США та їхніми союзниками.

Онлайн-дискусію організував Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська стратегія (YES). Екс-прем'єр у ній брав участь як виконавчий голова Інституту глобальних змін Тоні Блера.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА