07:39 09.12.2020

ЄС удосконалить систему видачі шенгенських віз і дозволів на проживання в країнах союзу

2 хв читати
ЄС удосконалить систему видачі шенгенських віз і дозволів на проживання в країнах союзу

Європарламент і Рада ЄС погодили у вівторок зміни Візової інформаційної системи (VIS), які дозволять більш ретельно перевіряти дані заявників на отримання шенгенських віз і дозволів на проживання в країнах Євросоюзу, забезпечать повну сумісність з іншими базами даних.

"Оновлена візова інформаційна система усуне слабкі місця і надасть візовій владі і прикордонникам доступ до інформації, необхідної їм для виконання своєї роботи належним чином", - заявила комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ільва Йогансон.

За її словами, переглянута система міститиме надійні заходи захисту даних, зокрема, захисту біометричних даних дітей. Тим самим вона забезпечить баланс між обмеженням доступу до біометричних даних дітей і боротьбою з торгівлею дітьми.

Модернізована візова інформаційна система повинна бути введена в дію до кінця 2023 року.

Нові правила передбачають посилені перевірки безпеки в усіх базах даних. Заявки на отримання візи, зареєстровані в VIS, автоматично перевірятимуться через Європейський пошуковий портал на відповідність іншим інформаційним системам ЄС у сферах безпеки і міграції. Це Система в'їзду-виїзду (з 2022 р.), Шенгенська інформаційна система і Система інформації про судимості громадян третіх країн.

Така перехресна перевірка дозволить виявити кандидатів, які використовують кілька посвідчень особи, і виявити тих, хто представляє ризик на думку безпеки або порушення правил міграції.

Поліпшення обміну даними та інформацією дозволить прикордонникам на зовнішніх кордонах Шенгенського простору швидко визначити, чи дійсні довгострокова віза або дозвіл на проживання і чи перебувають вони в руках законного власника.

Сумісність баз даних і електронний доступ до них полегшать процедуру видворення, розслідування терористичних та інших злочинів, ідентифікацію зниклих безвісти або викрадених осіб, жертв торгівлі людьми.

VIS - це база даних, яка пов'язує прикордонників на зовнішніх кордонах союзу з консульствами держав-членів ЄС у всьому світі. Вона була запущена в 2015 році.

Це другий етап реформи спільної візової політики ЄС. Він слідує за поправками до Візового кодексу, які почали діяти 2 лютого 2020 року і встановили зв'язок між співпрацею з реадмісії (зворотному прийому незаконних мігрантів) видачею віз. Наступним кроком буде повна цифровізація отримання візи до 2025 року, яка передбачає цифрову візу і можливість подачі заяв на візу онлайн.

У 2019 було видано 15 мільйонів шенгенських віз для короткострокового перебування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА