11:59 11.12.2020

Робоча група готує законопроект "Про конституційне провадження" з урахуванням позиції Венеціанської Комісії

2 хв читати
Робоча група готує законопроект "Про конституційне провадження" з урахуванням позиції Венеціанської Комісії

Робоча група Верховної Ради з підготовки законопроектів для виходу з конституційної кризи розпочала роботу над законопроектом "Про конституційне провадження" з урахуванням позиції Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської Комісії, ВК), заявляє представник українського парламенту в Конституційному Суді (КС) Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу").

"Учора робоча група розпочала роботу над законопроектом "Про конституційне провадження". З метою врахування позиції "Венеційки" у законопроекті будуть визначені питання, які можуть бути врегульовані регламентом КС", - написала Совгиря у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook.

За словами народного депутата, у законопроекті пропонується закріпити норму, згідно з якою КС "може деталізувати у своїх власних внутрішніх актах порядок виконання положень цього закону або регламентувати процесуальні питання, не врегульовані цим законом".

Вона уточнила, що це положення законопроекту стосується, зокрема, порядку діяльності та розгляду справ у колегіях, оформлення проектів актів КС, завчасного та з дотриманням розумних термінів ознайомлення з ними суддів, проведення та фіксації засідань і пленарних засідань КС, зберігання матеріалів засідань і пленарних засідань КС (протоколів, записів тощо), ухвалення та обробки документів, пов'язаних із конституційним провадженням, поданих до суду в електронному вигляді.

Парламентарій нагадала, що, згідно з висновком Венеціанської Комісії, частина процедури діяльності КС має бути врегульована в законі про КС, зокрема, аспекти, що створюють права або обов'язки для фізичних осіб, однак повне скасування автономії КС щодо ухвалення власного регламенту не є виправданим.

"Вони (регламенти) заповнюють практичні деталі повсякденної судової діяльності. Регламент має розробляти сам Конституційний Суд", - навела Совгиря висновок Венеціанської Комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА