16:42 11.12.2020

Позицію Венеціанської комісії щодо ситуації навколо КС врахують під час підготовки судової реформи - Зеленський

2 хв читати
Позицію Венеціанської комісії щодо ситуації навколо КС врахують під час підготовки судової реформи - Зеленський

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що ухвалені Комісією Ради Європи за демократію через право (Венеціанською комісією, ВК) рішення щодо Конституційного Суду України (КС) дадуть змогу уникнути шкоди антикорупційній реформі в країні.

"Вдячний Венеціанській комісії та Джанні Букіккіо (голова ВК - ІФ) за рішення щодо КС. Два схвалених документи дають важливі орієнтири, як уникнути непоправної шкоди антикорупційній реформі та реформувати КС так, щоб нинішня ситуація не повторилася. Позиції Комісії врахують під час підготовки судової реформи в Україні", - написав Зеленський у Twitter у п'ятницю.

Як повідомляє прес-служба президента України, Зеленський у п'ятницю взяв участь у засіданні Європейської комісії за демократію через право, яке відбулося у форматі відеоконференції.

Президент солідарний з оцінкою Венеціанської комісії в тому, що рішення КС України підриває довіру громадськості до конституційного правосуддя загалом.

Глава держави також вдячний за чітку рекомендацію Венеціанської комісії щодо зобов'язання державних службовців, включно із суддями, зокрема й Конституційного Суду, подавати фінансові декларації, а також щодо необхідності мати ефективний механізм їхньої перевірки та передбачити в законі відповідні санкції для тих, хто свідомо подає неправдиві дані.

Зеленський зазначив, що юристи Офісу президента та Верховної Ради аналізують висновки й рекомендації Венеціанської комісії, щоб оперативно їх урахувати.

Згідно з інформацією, президент запропонує Комісії з питань правової реформи при президентові України уважно опрацювати вказані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

"Крім того, стоїть чітке завдання - провести ретельний аудит та оцінку ефективності здійснених раніше реформ. Вважаю, що лише маючи такий аналіз, ми зможемо виправити помилки та створити законодавство, узгоджене з Конституцією України, міжнародно-правовими зобов'язаннями та рекомендаціями Венеціанської комісії", - сказав президент.

Наступним етапом має стати напрацювання конкретних шляхів для відновлення довіри суспільства до конституційного судочинства.

"У цих напрямах ми вже здійснюємо необхідні кроки", - зазначив Зеленський.

Голова Венеціанської комісії подякував президенту України за довіру до Європейської комісії за демократію через право.

"Ми готові продовжувати бути разом з вами, з Верховною Радою, з народом України для того, щоб розвивати нову демократичну Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції", - сказав Букіккіо.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА