17:55 11.12.2020

Венеціанська комісія не підтримала скасування рішення КС України та його розпуск

2 хв читати
Венеціанська комісія не підтримала скасування рішення КС України та його розпуск

Європейська Комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) не підтримала ідею скасування рішення Конституційного суду України та його розпуск, ідеться в думці за запитом президента України Володимира Зеленського щодо конституційної кризи, спричиненої рішенням КСУ 27 жовтня.

"Незважаючи на обставини, викладені в Розділі III вище, верховенство права вимагає виконання рішення №13-р/2020. Як зазначається в спільному листі президентів Венеціанської комісії та GRECO, скасування рішення Конституційного Суду та звільнення усіх його суддів було б неконституційним і суперечило б верховенству права", - йдеться в терміновій думці щодо реформи Конституційного суду, оприлюдненій на сайті Венеціанської комісії 10 грудня.

У документі зазначається, що Конституційний суд не може бути "покараний" за свої рішення, але його робота може бути покращена.

"Отже, рішення №13-р/2020 є лише свідченням про те, що реформа Конституційного суду є виправданою і відправною точкою для реформи. В цьому контексті комісія також посилатиметься для довідки на свою думку 2016 року стосовно тодішнього законопроекту про Конституційний суд", - зазначається в документі.

У комісії пояснили, що труднощі, пов'язані з проблематичним рішенням №13-р/2020, з одного боку, і відповідною пропозицією президента в законопроекті №4288, з іншого боку, стосуються основного питання, яке по-різному виникає в усіх конституційних демократіях: "За ким останнє слово? Конституційним судом чи парламентом?"

"Відповідь частково залежить від часового масштабу конфлікту: стосовно конкретної справи, яка оскаржується, останнє слово залишається за Конституційним судом. Рішення Конституційного суду остаточні й обов'язкові. Його рішення не безпомилкові, проте вони остаточні, навіть якщо їх можна вважати помилковими. Цей принцип чітко прописаний у багатьох конституціях, зокрема і в Конституції України", - зазначили у Венеціанській комісії.

У документі наголошується, що політичні органи не повинні мати можливість припиняти повноваження окремих суддів Конституційного суду (за винятком процедур імпічменту, якщо це встановлено Конституцією) або всього корпусу суду колективно.

"Парламент також не повинен блокувати діяльність Конституційного суду за допомогою фінансового тиску або процедурних перешкод чи аналогічних зусиль. Це було б рівнозначно великому, серйозному порушенню верховенства права й конституційних принципів розподілу влади та незалежності судової влади", - вважають у Венеціанській комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА