19:51 14.12.2020

Євросоюзу необхідні рівні умови конкуренції з Великою Британією

2 хв читати
Євросоюзу необхідні рівні умови конкуренції з Великою Британією

Євросоюз бажає рівних умов конкуренції в стосунках з Великою Британією на довгострокову перспективу, заявила голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн.

"Ми говоримо про нові стосунки зі старими друзями. Ми перебуваємо на останній прямій лінії, але вона має вирішальне значення", - сказала в понеділок глава ЄК, під час виступу в рамках заходів з нагоди 60-річчя Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

"Ми прагнемо рівних умов гри не тільки на початку, але також і на довгу перспективу", - пояснила фон дер Ляєн.

Європейські ЗМІ повідомили в понеділок з посиланням на дипломатів ЄС, що на переговорах з Лондоном досягнутий певний прогрес, однак з розділення рибальства досі залишається глухий кут.

Того ж дня головний парламентер з боку ЄС Мішель Барньє заявив журналістам у Брюсселі, що погодити угоду про відносини Великої Британії і ЄС після Brexit досі вважається можливим, і робота над цим триває.

"Ми вели переговори лише дев'ять місяців, нам було необхідно як мінімум п'ять років для всіх попередніх домовленостей, ми збираємося дати всі шанси цій угоді, яка все ще можлива", - сказав Барньє.

Він наголосив, що наразі триває робота над узгодженням умов, дотримання яких необхідно для укладення угоди.

"Гарно збалансована угода означає дві умови, яких ще не дотримано. Це угода про вільну і справедливу конкуренцію і угода, яка гарантує взаємний доступ до ринків і акваторій. І за цими пунктами ми не знайшли правильного балансу з британцями. Тому ми продовжуємо працювати", - повідомив Барньє.

У спільній заяві напередодні фон дер Ляєн і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відзначили, що, хоча терміни зриваються, вони вважають своїм обов'язком зробити все можливе для успішного завершення переговорів.

"Відповідно, ми доручили нашим учасникам переговорів продовжити переговори і подивитися, чи може бути досягнуто домовленості навіть на цьому пізньому етапі", - йдеться в опублікованому в Брюсселі документі.

Водночас Джонсон заявив минулої неділі британському ТБ: "Боюся, ми все ще дуже далекі один від одного за деякими ключовими питаннями, але там, де є життя, є надія. Швидше за все, зараз ми, звичайно, повинні підготуватися до умов СОТ (у торговельних відносинах з ЄС - ІФ)".

З 2021 року Велика Британія остаточно покине Євросоюз, і сторонам потрібно встигнути в грудні узгодити принципи, на яких вони взаємодіятимуть у подальшому в самих різних сферах - від економіки і торгівлі до судочинства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА