20:25 15.12.2020

"Східне партнерство" необхідно ЄС для стабільності і безпеки - Боррель

3 хв читати
"Східне партнерство" необхідно ЄС для стабільності і безпеки - Боррель

"Східне партнерство" з часу свого створення перетворилося в дуже корисну як для Євросоюзу, так і для його східних сусідів програму економічного співробітництва і підтримки демократичних реформ, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

"Східне партнерство" - один із найбільш важливих елементів для нашої стабільності і безпеки і навіть для нашого економічного процвітання, оскільки ці країни дуже близькі нам", - сказав високий представник ЄС із закордонних справ, під час виступу у вівторок на пленарній сесії Європейського парламенту в Брюсселі.

Програма була заснована в 2009 році. Її заявлена мета - розвиток інтеграційних зв'язків Євросоюзу з шістьма пострадянськими державами: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

Боррель вважає, що ЄС може пишатися програмою, незважаючи на всі існуючі проблеми, бо її результати відчутні для населення партнерських країн. Він, зокрема, зазначив співпрацю сторін в сфері цифрових технологій і енергетики, визнавши, що треба ще відповісти на багато викликів.

Глава європейської дипломатії оцінив останні місяці як "особливо важкі". На них припали серйозні випробування для партнерства: наслідки пандемії COVID-19, які значно змінили пріоритети програми; конфлікти в декількох державах-партнерах; рух народних вимог і відповідні репресії.

"На виклики в сфері співробітництва відповідати все важче, але необхідно, щоб ми були здатні разом відповідати на ці виклики, спираючись на спільний діалог і "Східне партнерство" з метою ділитися нашою демократією, процвітанням, стабільністю зі східними сусідами. Це повинно бути одним із пріоритетів порядку Європейського союзу, і це відповідає нашим спільним інтересам", - вважає Боррель.

Він зазначив на необхідності зміцнювати громадянське суспільство країн "Східного партнерства", підтримувати незалежні засоби масової інформації, боротися проти корупції, поширювати повагу до фундаментальних цінностей, прав людини і громадянина.

За його словами, майбутнє програми бачиться як "стратегічне, амбітне, ефективне і гнучке водночас партнерство".

У відповідь на критичні зауваження депутатів про наявність сьогодні дуже серйозних проблем у країнах "Східного партнерства" Боррель заявив, що "не йдеться про просте завдання, не можна претендувати на те, щоб виправити за кілька років ситуацію в цих країнах, які залишилися після розвалу Радянського Союзу".

Він погодився, що ЄС змушений констатувати в країнах "Східного партнерства" військові зіткнення, нестабільність, корупцію, фальсифікацію виборів і репресивний режим. "Я не кажу, що ситуація там дуже позитивна. І ви це знаєте. Але я вважаю, що ситуація була б значно гіршою без цього партнерства", - заперечив глава дипломатії ЄС.

"Можна зробити тільки те, що можна, і ми це робимо", - сказав Боррель, наголосивши, що ЄС володіє лише дипломатичними і фінансовими інструментами. Зокрема, надає найбільшу фінансову допомогу Україні. І щодо війни Азербайджану з Вірменією Євросоюз не може застосовувати інших засобів, окрім дипломатичних, пояснив він європейським депутатам.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА